Vilma
-7 °C
4 °C

Előrehozott családi pótlékkal kampányol a kormány

2006.04.06. 15:18
A Pénzügyminisztérium kérésére rendkívüli munkarenddel gyorsította a posta és az államkincstár a megemelt családi pótlék kifizetését. Százezrek szavazhatnak gazdagabban.

Március elején kezdte meg a Magyar Államkincstár az egyeztetéseket azért, hogy az áprilisban esedékes családi pótlékot a szokásosnál korábban, még a választások első fordulója előtt kifizessék, derült ki az Index birtokába került dokumentumokból. A dokumentumok tartalmát több forrásunk is megerősítette. A szervezkedés a Pénzügyminisztérium kérésére kezdődött.

A tárca előírta, hogy a március havi (áprilisban esedékes) családtámogatásokat legkésőbb április 7-ig, péntekig, azaz a választások első fordulója előtt ki kell fizetni. A családi pótlékot a jogszabályok szerint a jogosultaknak a következő hónap 15. napjáig kell megkapniuk. A különböző kifizetési módok közül általában a hatszázezer családot érintő postai kifizetés a leglassabb, a pénz jellemzően a hónap 8-10. napján szokott megérkezni.

A leghamarabb azok kapják meg pénzüket, akik tb-kifizetőhelynek minősülő - száz főnél nagyobb - munkahelyen dolgoznak, ők a fizetésükkel együtt, a munkahely által megszabott napon - többnyire a hónap elején - kapják meg a támogatást. Ebbe a rendszerbe az állam nem tud beleavatkozni, a gyorsítás a közvetlenül az államtól - banki vagy a postai átutalással - folyósított pótlékokra vonatkozott.

Szombaton is dolgoztak

A PM "kérése" elsősorban a postát állította feladat elé. Egy, a rendszer működését ismerő forrásunk szerint a postai kifizetések átfutása legalább négy nap azután, hogy az államkincstár átadta a jogosultak nevét és címét, valamint az összegről szóló adatokat a postának, és megkezdik az adatok feldolgozását, az utalványok elkészítését. Összesen 560 ezer tételről van szó.

A kincstárnak természetesen a pénzt is előbb kellett átutalnia a posta számlájára, de ez nem jelentett érdemi különbséget a szokásos munkarendhez képest, ahogy a banki folyószámlákra utalt családi pótléknál is meg lehetett oldani a dolgot némi munkagyorsítással.

Mennyi az annyi?
Az idén január elsején életbe lépett változások egyik következménye, hogy jelentősen emelkedett a családi pótlék, illetve a családi pótlék címén kifizetett támogatás. A családi pótlék egy évvel ezelőtt gyermekenként 6000 forint volt egy, 7200 két és 8400 forint három gyermek után. Az új rendszerben megszűnt a családi adókedvezmény, és jelentősen emelkedett az alanyi jogon járó pótlék összege, egy gyermek után 11 ezer, kettő után 12 ezer, három után 14 ezer forintot visz ki a postás gyermekenként, azaz egy kétgyermekes család 24, egy háromgyermekes 42 ezer forinttal a zsebében ikszelhet vasárnap.

A posta és a kincstár egyeztetésein viszont kiderült: ahhoz, hogy valamennyi jogosult biztosan megkapja április 7-ig a pénzt, az adatokat a postának április 1-jéig, szombatig, meg kell kapnia, és még aznap meg kell kezdenie a feldolgozást.

A szokásos munkarendben erre a hétfőn-kedden került volna sor. Ez csak a választási hétvégéhez képest jelentett volna késést, a hatszázezer postai átutalás természetesen nem egyszerre ér célba, elvileg a PM intézkedése nélkül is lettek, lehettek volna családok, amelyek a választás első fordulója előtt megkapják a pénzt.

Hány embert érint?

Forrásaink eltérően nyilatkoztak arról, hogy vajon hány embert érint ténylegesen az intézkedés. Még az "ideálisabb" menetrend szerint is a postai átutalások legalább 20 százaléka, azaz 110 ezer család pénze az első forduló után ért volna célba.

A kincstárnál és a postánál is többen úgy tudják, hogy a mostani "riadó" gyakorlat volt, és ha a megoldás beválik, "állandósul a gyorsítás", és a jogosultak ezentúl a megszokottnál néhány nappal előbb kaphatják meg a pénzüket. Ennek ellentmondani látszik, hogy a kérés egyfelől a választásokra időzítve, szinte az utolsó pillanatban érkezett, másfelöl, hogy többen nem is hallottak az akció "gyakorlat" voltáról.

Hallgat a Posta és a PM

"Ebben a hónapban is időben megkapják a jogosultak a pénzüket, az Index értesüléseit nem tudjuk megerősíteni" - mindössze ennyit volt hajlandó közölni lapunk kérdéseire a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya. A Magyar Posta szóvivője, Tomecsko Tamás azt hangsúlyozta, hogy a posta csupán kézbesíti a küldeményeket, azt a feladó dönti el, mikor szeretné célba juttatni a küldeményt, azaz mikor adja fel.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!