Vilma
-7 °C
4 °C

Medgyessy szerint neki nem kellett tudnia a pénzmosásról

2003.08.25. 16:57
A koalíciós pártvezetők és a miniszterelnök találkozóján nem született semmi érdemi eredmény, csupán egy testület felállításáról döntöttek, amely majd egyeztet az adócsökkentésről. Medgyessy arra a hírre reagálva, hogy bankelnöksége idején gyanús ügyletek történtek, azt mondta: a bank rendszeresen értesítette a hatóságokat, ha nagyobb pénzfelvétel történt.
Kisebb belpolitikai csúcstalálkozó helyszíne volt a Parlament hétfőn, ahol Medgyessy Péter kormányfő, Kovács László szocialista és Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök egyeztetett a 2004-es költségvetésről, az adócsökkentésről, és a közös célokról.

Medgyessy: nem kellett tudnom a pénzmosásról
Újságírói kérdésre - amely alapja egy több mint hatmilliárdos, gyanús pénzfelvétel még abból az időből, amikor Medgyessy vezette a pénzintézetet -, hogy bankelnöksége alatt pénzmosás-gyanús ügyletek történtek, Medgyessy visszakérdezett: van bankfelügyeleti határozat ezekről? Nincs - folytatta-, a bankfelügyeleti határozat után a bank pedig még élhet a lehetőséggel, hogy fellebbezzen a megfelelő fórumokon. Elmondta továbbá, hogy nagyobb pénzfelvételek esetén az Inter-Európa Bank rendszeresen értesítette a hatóságokat. Egyébiránt "elnökként nem kellett tudnom a tranzakciókról" - tette hozzá. Szász Károly, a Pénzügyi- és Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges menesztéséről szóló találgatásokhoz annyit fűzött hozzá, hogy ő ilyet nem kezdeményezett, de 6-7 millió forintos havi fizetés mellett - utalt Szász fizetésére -joggal várható el, hogy felelős legyen a betétesek pénzéért. Medgyessy szerint nem működik, hogy valaki előremeneküljön, aztán visszatámadjon.
A miniszterelnök szerint eltérőek ugyan a hangsúlyok, ám közösek a célok. Kovács László szerint a társadalmi igazságosság a fontos, Kuncze Gábor szerint pedig mindhárman hívei az adócsökkentésnek.

Ezen túlmenően az elmúlt hetek frázisait ismételték meg az elnökök, akik azután találkoztak, hogy az SZDSZ kijelentette: ragaszkodik a jövő évi adócsökkentéshez, amelyet a kormány viszont elodázna. Medgyessy kifejtette a kabinet három prioritását: az életszinvonal ne csökkenjen (jóllehet az emelkedést "nem tudják vállalni"), a költségvetés hiánya ne haladja meg a 3,8 százalékot, folytatódjanak a fejlesztések, és "egyetlen fillér EU-s pénz se vesszen el"

A jövő évi adócsökkentéssel kapcsolatban a három résztvevő, a kormány és a két koalíciós párt Veres Jánoson, Szabó Lajoson és Wekler Ferencen keresztül folytatja az adócsökkentésről szóló tárgyalásokat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!