Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Keller vesztett Demeter ellen

2003.05.30. 16:36
Kétszázezer forint megfizetésére kötelezte a Pest Megyei Bíróság Keller Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkárát. A szocialista politikus 2000 decemberében azt firtatta a parlamentben, hogy lehet-e bármiféle összefüggés Demeter Ervin polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter édesapjának a hungarista mozgalomban való részvétele, illetve aközött, hogy az illetékes hatóságok nem vizsgálták kellő alapossággal, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül a kormány szélsőjobboldali szervezeteket támogató külföldi üzletemberekkel került kapcsolatba.
A Demeter Dénes kontra Keller László személyiségi jogi perben a szocialista politikust 200 ezer forintos kártérítésre kötelezte jogerősen a Pest Megyei Bíróság. Szelényiné Roszik Erzsébet, a bíróság elnöke az MTI érdeklődésére pénteken az előző napi döntést ismertetve elmondta: Keller László szocialista országgyűlési képviselő megsértette Demeter Dénes személyiségi jogait, amikor 2000 decemberében a tv2 Tények című műsorában valótlanul állította róla, hogy a hungarista mozgalom tagja. Demeter Dénes fia Demeter Ervin fideszes országgyűlési képviselő, akkoriban az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere volt.

Keller egy hete is vesztett
Egy hete, május 22-én egy másik polgári perben is megállapította a Pest Megyei Bíróság, hogy Keller László személyiségi jogot sértett. Ugyanis a szocialista politikus 2000 decemberében a tv2-ben azt állította egy ügyvédi irodáról: színlelt szerződéssel jutott 60 millió forintos sikerdíjhoz a Környezetgazdálkodási Intézet adóellenőrzésével kapcsolatban, és az iroda vezetője egy korábban megszerzett kapcsolatrendszerét használta fel az ügy megoldására. Abban az eljárásban a megyei bíróság jogerősen egymillió forintos nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte valótlan állításai miatt a szocialista politikust.

Van-e összefüggés?

Keller László a parlament plenáris ülésén tett fel 2000 decemberében azonnali kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben azt firtatta: lehet-e bármiféle összefüggés Demeter Ervin polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter édesapjának a hungarista mozgalomban való részvétele, illetve aközött, hogy az illetékes hatóságok nem vizsgálták kellő alapossággal, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül a kormány szélsőjobboldali szervezeteket támogató külföldi üzletemberekkel került kapcsolatba.

Az eset kapcsán Demeter Ervin személyiségi jogi pert indított a miniszteri tevékenységét érintő kijelentések miatt Keller László ellen. Abban az eljárásban a szocialista politikust - aki jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára - 700 ezer forintos nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte jogerősen a bíróság. Továbbá egy sajtóperben a Keller László parlamenti felszólalását közreadó Magyar Hírlapot is jogerősen helyreigazításra kötelezte a bíróság korábban.

Keller nem kommentál

A csütörtökön jogerősen lezárult személyiségi jogi perben Keller László azzal érvelt, hogy Demeter Dénes szélsőjobboldali, hungarista eszméknek is teret adó lapokban publikált, és kapcsolatot tartott a hungarista hírszolgálat vezetőjével. A megyei bíróság másodfokú határozatában javarészt jogerőre emelte a Budaörsi Városi Bíróság decemberi elsőfokú döntését. A határozat szóbeli indoklása szerint önmagában egy olyan állítás, hogy valaki a hungarista mozgalomhoz tartozik pejoratív, hiszen ez az irányzat az alkotmányosság kereteit feszegeti.

A bíróság kifejtette: bár nem vitatható, hogy Demeter Dénes jobboldali beállítottságú, és ennek közírói tevékenységében is hangot ad, Keller László állítása azonban nem igazolható, objektív adatokkal nem támasztható alá. A bíróság amellett, hogy megállapította: Keller László valótlan állításával megsértette Demeter Dénes személyiségi jogait, eltiltotta a szocialista politikust a további jogsértéstől, magánlevélben történő elégtételadásra és a félmilliós kereseti kérelemhez képes 200 ezer forintos nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte.

Keller László az MTI érdeklődésére nem kívánta kommentálni az ítéleteket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.