Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Meg kell ismételni a választást Demecseren

2003.10.28. 14:21
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság megsemmisítette az október 19-i demecseri polgármester-választás eredményét, és új választást írt ki. Az eddig győztesként nyilvántartott szocialista jelölt, Kis Gyula az Indexnek a döntésről elmondta: meglepőnek tartja, mert információi szerint az ellenzéki párt az eredményt nem óvta meg. Az MSZP megyei vezetője a döntés napján is azzal vádolta a Fideszt, hogy nem tudja megemészteni a vereséget. Kuncze Gábor tudomása szerint a bíróság senkit sem hallgatott meg az ügyben.
Életveszélyesen megfenyegették Fáky Lászlónét, a Fidesz demecseri megismételt időközi polgármesteri választáson is induló jelöltjét, aki rendőrségi feljelentést tett - erősítette meg az MTI értesülését kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az ügyben veszélyeztetés gyanújával szabálysértési eljárás indult. Az MTI pártkörökből származó információja szerint a jelöltet telefonon fenyegette meg egy ismeretlen személy még hétfőn, miután a sajtóhírekből közismertté vált, hogy a bíróság elrendelte a demecseri választás megismétlését különböző, az eredményt befolyásoló kampányszabálytalanságokat megállapítva.

Ilyen még nem volt

Az MSZP polgármester jelöltje az október 19-i demecseri választáson a szavazatok 60 százalékával győzött az előző fideszes polgármester özvegyével szemben. Kis Gyula, Demecser megvétózott kinevezésű polgármestere a választási eredmény megsemmisítéséről szóló hír hallatán előbb szóhoz sem jutott, majd az Index érdeklődésére elmondta: szerinte ilyen eset még nem volt Magyarországon. "Mindenesetre állok elébe" - tette hozzá.

Kis Gyula azért is értetlenkedett, mert ismeretei szerint a fideszesek úgy fordultak a bírósághoz, hogy az eredményt nem óvták meg. Így fordulhatott elő - mondta -, hogy már a megbízólevelét is megkapta, és éppen hivatalátadás közben érte a hír. Ugyanakkor Kis kijelentette, addig nem tud érdemben nyilatkozni a történtekről, ameddig nem kapja meg a bíróság érvelését.

A négy panasz

Egy hete Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje 1547 szavazattal nyert Fáky Lászlóné, a Fidesz jelöltje ellenében, akire 1024-en voksoltak. Az ellenzéki párt a nagy fölény ellenére megóvta a választást, mert a helyi választási bizottság négy ízben is elmarasztalta Kis Gyulát. A testület és most a bíróság is helyt adott ugyanis annak a panasznak, amely szóvá tette, hogy a jelölt szórólapján valótlanul szerepelt, hogy a választópolgárok több mint fele az ő nevére állította ki ajánló szelvényét. Helybenhagyta azt a panaszt is, amely szerint az MSZP-SZDSZ aktivistái fenyegetően léptek fel a választópolgárokkal szemben, továbbá, hogy október 19-én Kis egy támogatója szervezett formában szállította az embereket szavazni. Emellett a jelölt oktatási intézményekben is tiltott módon kampányolt, az erről szóló bejelentés jogosságát szintén helybenhagyta a bizottság.

Otthon tartózkodott

Kis Gyula az Indexnek akkor cáfolta az állításokat. A panaszokról elmondta, hogy ellenfelei nem tudhatják például azt, hogy hány jelölőszelvényt kapott, ezért állításuknak nincs alapja. A fenyegetésről szóló panaszokat "nevetséges vádaskodásnak" tartja. Véleménye szerint a fenyegetés éppen ellenfeleinek a módszere, ezért gondolhatták, hogy ő is ilyen módszerekkel él. Az urnához szállított választókról szóló bejelentést úgy kommentálta, "nem tudok róla, vasárnap ki sem mozdultam otthonról, csak szavazni mentem el, azt azonban hallottam, hogy nagy a mozgás a településen. Azt senkinek sem lehet megtiltani, hogy családtagjait vagy barátait elvigye szavazni". "Az iskolában nem volt kampány" - jelentette ki Kis, szerinte amiről ellenfelei beszélnek, az a művelődési házban, vezető politikusokkal megtartott kampány.

Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke éppen a döntés napján egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Fidesz "képtelen megemészteni", hogy elvesztette az időközi polgármester-választást, "ezért próbálkozik különböző kifogásokat találni a veresége megmagyarázására". Tukacs István azt állította, hogy épp a Fidesz akarta a kegyeletet felhasználni arra, hogy a jelöltjére többen szavazzanak.

Kuncze: újra Kis Gyulát indítják

"Természetesen elfogadjuk a bíróság döntését, de nagyon meg vagyok lepődve" - nyilatkozta Kuncze Gábor az MTI-nek. Az SZDSZ elnöke közölte: ha kiírják az új választás időpontját, ugyanazt a jelöltet, Kis Gyulát indítják újra, aki meg fogja nyerni a választást. Az biztos, hogy a helyiek semmilyen csalást nem követtek el, olyat pedig különösen nem, ami törvénytelen lett volna, és befolyásolta volna a választások eredményét - hangsúlyozta Kuncze Gábor. Hozzáfűzte: információi szerint a bíróság senkit nem hallgatott meg az ügyben. "Milyen információk alapján hozták meg a döntést?" - tette fel a kérdést a szabad demokrata pártelnök, hozzátéve, hogy a határozat nemcsak példátlan, hanem szerinte indokolatlan is.

Fidesz: győzött az igazság

A demecseri időközi polgármester-választás megismétléséről szóló bírósági döntéssel a Fidesz nyírségi irodavezetője szerint "győzött az igazság". Seszták Oszkár kifejtette: a kampányt törvénytelenségek sora kísérte, amit a helyi és a területi választási bizottság is megállapított, de a két testület nem szankcionálta azokat. "A bíróság most orvosolta a törvénytelenségeket és példaértékű ítéletet hozott" - hangsúlyozta a Fideszes irodavezetője.

MSZP: a választók a változás mellett döntöttek

Az MSZP elfogadja a bíróság döntését, de sokkal fontosabb számára a demecseri választók akarata - mondta az MTI-nek hétfőn Tóbiás József. A szocialisták pártigazgatója azzal kapcsolatosan nyilatkozott, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elrendelte a demecseri időközi polgármester-választás megismétlését. "Demecseren a választók a változás mellett döntöttek, és ezt a következő fordulóban meg fogják erősíteni" - fogalmazott a politikus.

November 19-ig kell megismételni a szavazást
A helyi választási bizottság tűzi majd ki a megismételt demecseri időközi polgármester-választás időpontját - mondta Borbély Károly, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda vezetője, a térségi önkormányzat főjegyzője kedden az MTI-nek. A bíróság döntése alapján a szavazást november 19-ig kell megismételni. A törvénynek megfelelően a választási eljárásnak csak a befejező részét, a szavazást, illetve a hozzá kapcsolódó kampányt kell megismételni, nem pedig a teljes procedúrát. "Ennek megfelelően új jelölésre nincs mód, ugyanaz a két jelölt Fáky Lászlóné, a Fidesz és Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje indulhat a megismételt választáson" - emelte ki az irodavezető-főjegyző. Hozzátette: a szavazás időpontjáról hirdetményen, vagy szórólapon értesíti majd az illetékes választási testület a demecserieket. Az MTI értesülése szerint a demecseri helyi választási bizottság még a héten dönt a megismételt szavazás időpontjáról.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!