Ambrus
-7 °C
3 °C

Kimagyarázta magát Demeter a nemzetbiztonsági bizottság előtt

2001.10.30. 14:35
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elfogadta annak a levélnek a tartalmát, amelyet Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter küldött a testülethez a tv2 Napló című műsorának egyik riportjával kapcsolatban. A műsorban ugyanis egy olyan dokumentumot mutattak be, amely 30 évig titkosnak számít. A grémiumhoz néhány héten belül ellátogat a titokügyi miniszter, s csak ott fog válaszolni a felmerült kérdésekre.
A tv2 kereskedelmi televízió október 15-i műsorában egy olyan dokumentumot mutattak be, amely minősítése szerint 30 évig titkosnak számít, s abból három sort fel is olvastak. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága keddi ülésén foglalkozott az üggyel. Az ülésen az MDF-es Horváth Balázs tartalmilag ismertette a tárca nélküli miniszter levelét, amelyben azt közölte a grémiummal, hogy az anyag egy részének, köztük a kérdéses három sornak a tikosságát már október 10-én feloldották.

Hack szerint már megjelentek a titkos elemek

A szabad demokrata Hack Péter úgy vélte: az anyag még most is titkosnak minősített részében egyetlen olyan elem sincs, ami már különböző fórumokon ne jelent volna meg, ezért érthetetlen, miért nem az egész dokumentumot vették ki a titkosítás hatálya alól. A szabad demokrata képviselő további kérdéseket is megfogalmazott, így például azt: az érintettekkel, a titokgazdákkal közölte-e az Információs Hivatal, hogy megszűnt az anyag egy részének titkossága, illetve az eredeti minősítők hozzájárultak-e a titkosság megszüntetéséhez.

Keleti György, a bizottság szocialista elnöke rendkívül súlyosnak nevezte a riportfilm kapcsán, hogy egy nemrégiben nyugalomba vonult hírszerző ezredes számolt be arról: miként szervezett be embereket a közel-keleti térségben. Úgy véli, hogy a műsorban tartalmilag olyan információk is elhangzottak, melyek a mai napig titkosak.

Meghallgatják Demetert

Kovács Zoltán, a bizottság fideszes alelnöke szerint Keleti György úgy akarta meghívni az ülésre a titokminisztert, hogy előtte nem egyeztetett a bizottság tagjaival. Az alelnök azt is felvetette, hogy a műsornak csakis azon részével kell foglalkozni, ami a vizsgálat tárgyát képezi.

Mivel a testület idei hátralévő két ülése valamelyikén meghallgatja a titokminisztert, ezért a képviselők nem foglalkoztak azzal a javaslattal, hogy levélben juttassák el Demeter Ervinhez kérdéseiket. A képviselők úgy döntöttek, hogy elfogadják a miniszter testülethez küldött válaszlevelét az üggyel kapcsolatban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.