Hajnalka
0 °C
14 °C

Gazdák nélkül is lesz minisztériumi tárgyalás

2005.02.26. 22:12
Vasárnap mindenképpen tárgyalnak a gazdák sorsának jobbításáról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a tárca vezetői, annak ellenére, hogy a demonstráló gazdák megbízottai nem akarnak megjelenni vasárnap a minisztérium épületében.

Pásztohy András, az FVM politikai államtitkára szombaton este elmondta, hogy telefonon beszélt Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökével, akit arra szeretett volna rávenni, hogy vasárnap tíz órára ő és a demonstráló gazdák tárgyalócsoportjának témafelelős vezetői jelenjenek meg a minisztérium épületében. Az agrártárca vezetői szeretnék áttekinteni az eddigi tapasztalatokat - azaz azt, hogy mit kell tennie a miniszternek, kell-e kormányrendeletet előkészítenie, általában kell-e szabálymódosítást kezdeményezni.

A demonstráló gazdák megbízottai azonban nem mennek vasárnap a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba tárgyalni, jelentette ki Jakab István, viszont az eredeti menetrendnek megfelelően vasárnap kilenc órakor várják a minisztérium szakértőit az agrárgazdasági kutatóintézetben, hogy folytassák a megbeszéléseket.

Megbeszélik

Az FVM államtitkára elmondta, hogy a minisztériumi vezetők - függetlenül attól, hogy a gazdák jelen vannak-e - vasárnap áttekintik a teendőket annak érdekében, hogy a gazdálkodók minél gyorsabban megkaphassák a területalapú támogatásokat, megvizsgálják az intervenciós felvásárlás és kifizetés felgyorsításának lehetőségét, valamint azt is, hogy a negyvenmilliárd forintos fejlesztési forrásokat miként lehet a lehető leghatékonyabban felhasználni.

A hétfői tárgyalás feltétele, hogy a demonstráló gazdák hagyjanak fel a tényleges tiltakozó akciókkal, ne legyenek félpályás útlezárások, és ne vezényeljenek a fővárosba traktorokat, valamint hogy a tárgyaló csoportokat vezetőknek legyen írásos felhatalmazásuk, mondta el Pásztohy András. Ez utóbbira az államtitkár szerint azért van szükség, hogy mindig ugyanazok vezessék a demonstráló gazdák szakértő csoportjait, mivel a minisztériumi tárgyalócsoportokat is ugyanazok vezetik állandóan.

Nem volt zűr

Jakab István, az érdekképviselet vezetője arra vár választ Hiller Istvántól, az MSZP elnökétől, minek alapján jutott arra a következtetésre, hogy szélsőjobboldali demonstráció lett volna az Országház előtt. A Kossuth téren magyar gazdák és budapesti szimpatizánsaik tiltakoztak a gazdatársadalmat ért sérelmek miatt, a téren csak nemzeti színű és gazdaköri zászlók voltak, mondta Jakab István, aki szerint abba kellene hagyni "a hivatalos riogatást", és érdemi tárgyalásokat kellene kezdeni.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.