Natália
-3 °C
8 °C

Demszky magyarázatot vár Polttól

2006.03.31. 13:03
Demszky Gábor főpolgármester pénteken levélben kért magyarázatot az ügyészség állítólagos nyomozása ügyében, amely a Magyar Nemzet szerint a Városháza és Demszky gépjármű használata ügyében zajlana. A szabad demokrata városvezető úgy tudja, Polt Péter utasítására indult a vizsgálat ellene. Kifogásolja, hogy hivatalát meg sem keresték, így nincs módja a konkrét vádakra reagálni.

A Magyar Nemzet csütörtöki és pénteki számában azt állította, Demszky Gábor budapesti főpolgármester ellen ügyészségi nyomozás indult a városvezető gépjármű- és üzemanyagkártya használata ügyében. A lapnak az ügyészség sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem akarta, hogy Demszky érintettje-e a magánszemély által tett feljelentés nyomán indított nyomozásnak.

A főpolgármester pénteken kora délután éles hangú levélben követelt magyarázatot Polt Péter legfőbb ügyésztől a történtekre. "A Magyar Nemzet című napilapból és fideszes ismerőseimtől úgy értesültem, hogy a Gyurcsány Ferenc elleni ügyészségi eljárást követően, annak bejelentése napján az Ön utasítására ügyészségi nyomozás érintettje lettem" - állítja levelében a főpolgármester.

Demszky Gábor elképesztőnek tartja, hogy miközben az ügyészség a felröppentett hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja, "engem, mint az eljárás hírbe hozott érintettjét semmilyen formában nem kerestek meg."

A szabad demokrata városvezető levelében hitet tesz az ügyészi kar, az egyes ügyészek függetlenségében és szakmai tisztességében, "mégis azt kell mondanom: ha egy választási kampány utolsó napjaiban ilyesmi történik, nehéz megvédeni legfőbb ügyész úr politikai függetlenségének látszatát."

Demszky úgy tudja, hivatali gépkocsijával és benzinkártya használatával kapcsolatban zajlik az eljárás. "Ha legalább a hivatalomat megkeresték volna, tájékoztatták volna önöket, hogy a például a hivatalos programokra történő felkészülésem érdekében feleségem hivatalos engedéllyel vezetheti az autót helyettem, ha éppen nem veszek igénybe gépkocsivezetőt, és így értelemszerűen akár tankolhat is helyettem - természetesen a hivatali autóba" - írja, leszögezve a gépkocsi használata törvényesen, a legszigorúbb elszámolási rendnek megfelelően történik, és történt a múltban is".

Demszky úgy véli, a kialakult helyzet méltatlan és véletlennek semmiképp nem tekinthető. Sajnálatosnak tartja, hogy a Magyar Nemzet tájékoztatása mellett számára nem adtak információkat az ügyről, így nem tudja érdemben cáfolni a vádakat és nincs módja hamis vád miatt eljárást kezdeményezni a feljelentő ellen.

"Lehet, hogy attól kell tartanom, hogy majd csak a választások után tisztázódhat gyorsan minden, de addig marad a sejtetés, a választók felé személyem és pártom, lejáratása? Lehet, hogy hasonló felröppentett ügyekre kell számítanom akár az önkormányzati választásokig?" - kérdezi levelében Demszky Gábor, aki leszögezi: "Bízni akarok, bízni akarunk a vád- és nyomozóhatóságok politikamentességében. Magyarázatot várok" - zárul a főpolgármesteri levél.

Borbély Zoltán a legfőbb ügyészség szóvivője azt mondta, Polt Péter minden megkeresésre válaszol, ugyanakkor leszögezte, hogy semmilyen fórumon nem hangzott el a főpolgármester esetleg érintettsége. Borbély Zoltán elmondta, az ügynek nincs gyanúsítottja, az ügyészség senkit nem hozott azzal összefüggésbe.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!