Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

SZDSZ-MSZP közös jelölt lesz Demszky

2006.06.22. 22:30
A balatonőszödi kormányülésen fogják aláírni a koalícós pártok vezetői azt a megállapodást, amelynek alapján Demszky Gábor lesz az SZDSZ és az MSZP közös főpolgármesterjelöltje. A két párt külön listán, de közös programmal és közös kampánnyal készül az őszi megmérettetésre.

Demszky Gábor lesz az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje az önkormányzati választáson, amelyen a közös lista nélkül, önállóan induló pártok listáját Demszky Gábor és Molnár Gyula vezeti majd, árulták el kormányközeli politikusok.

Tájékoztatásuk szerint a megállapodást pénteken Balatonőszödön a kormányülés előtt írja alá a két párt elnöke, valamint Demszky Gábor, Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc. Ezt követően pénteken délután a fővárosi MSZP küldöttgyűlése dönt a párt listájáról. Ugyancsak tárgyal a koalíciós együttműködésről péntek délután az SZDSZ fővárosi választmánya.

A megállapodás-tervezet legfontosabb eleme, hogy közös programmal, közös kampánnyal, közös jelölttel, közös városvezetéssel kívánják biztosítani a kormánykoalíció sikerét a fővárosban. Kormánypárti politikusok közölték, hogy a szerződésben az SZDSZ javaslatára létrehoznak hat munkacsoportot. Ezek javaslatot tesznek a hatékony együttműködést elősegítő teendőkre. Egyeztetik a két párt programját, megvizsgálják, hogy a kormányzati stabilizációs csomag miatt milyen fővárosi intézkedésekre van szükség. Javaslatot készítenek a főváros és a kerületek viszonyának rendezésére, a feladat- és hatáskörök ésszerű megosztására és új egyeztetési fórumra.

A városirányítás fejlesztése érdekében azt tervezik, hogy a jövőben minden, a fővárosi önkormányzatot érintő fontos döntés előtt egyeztet a főpolgármester és az MSZP budapesti elnöke. A megállapodásban nincs szó a korábban felmerült úgynevezett szuper főpolgármester-helyettesi posztról és arról sem, hogy hány főpolgármester-helyettest ad a két párt, s azoknak mi lesz a feladatköre. Az egyezetéseken dől majd el az is, hogy az SZDSZ javaslatának megfelelően a jelenlegi 22-ről 11-re csökken-e a bizottságok száma.

Csütörtökön levélváltás zajlott Lendvai Ildikó és Demszky Gábor között. A főpolgármester az MSZP országgyűlési frakcióvezetőjének javaslatával egyetértve egyebek közt támogatja azt, hogy a "Polgármesterek Kerekasztala" néven létrehozzák a főváros és a kerületi egyeztetés új fórumát. Ennek a főpolgármester lenne az elnöke, az MSZP pedig társelnököt adna. Demszky Gábor válaszlevelében megállapítja azt is, hogy a választási kampány összehangolása lehetőséget nyújt a listavezetők közös fellépésére is.

Az ősszel megalakuló fővárosi szocialista frakciót az első időszakban várhatóan Molnár Gyula vezeti, aki nem kíván főpolgármester-helyettes lenni, mivel bízik abban, hogy XI. kerületi polgármesterként tevékenykedhet az őszi választás után is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.