Piroska
-10 °C
1 °C

Demszky csütörtökön mond le EP-képviselői mandátumáról

2004.10.26. 19:27
Az Európai Parlament elnöke és főtitkára előtt csütörtökön délelőtt lemond EP-képviselői mandátumáról Demszky Gábor. A főpolgármester két hete, a főpolgármesteri és a képviselői tisztség együttes betöltésének összeférhetetlenségét megállapító közigazgatási határozat után jelentette be, hogy visszaadja mandátumát.
Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön délelőtt Brüsszelben hivatalosan lemond európai parlamenti képviselői mandátumáról. A főpolgármester az Európai Parlament elnöke és főtitkára előtt mond le.

Írásbeli lemondó nyilatkozat

Az uniós előírások szerint a két vezető jelenlétében kell írásbeli lemondó nyilatkozatot tenni. Demszky Gábor levélben már két héttel ezelőtt tájékoztatta lemondásáról az Európai Parlament vezetését. A parlament eljárási rendje szerint az írásos helyszíni lemondást megküldik a mandátumvizsgáló bizottságnak.

Az európai parlamenti képviselőségéről lemondva Demszky Gábor megszüntette az összeférhetetlenségét kiváltó okot, amely miatt a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője két hete kilátásba helyezte, hogy bírósághoz fordul. A főpolgármester Szent-Iványi Istvánnal együtt június 13-i választások után került be az Európai Parlamentbe az SZDSZ-listájáról. Augusztusban a főváros Fidesz-frakciója kezdeményezte a főpolgármesteri és az EP-képviselői tisztség összeférhetetlenségének megállapítását, de az SZDSZ és az MSZP-frakció támogatásával a közgyűlés augusztus végén, majd szeptember végén újólag kinyilvánította, hogy szabályos a két tisztség egyidejű betöltése.

Lezárták az ügyet

A fővárosi közigazgatási hivatal előző vezetője majd utódja, Forgács Imre is eljárást kezdeményezett, és arra az álláspontra helyezkedet, hogy összeférhetetlen a két poszt egyidejű betöltése. Demszky ez után bejelentette, hogy lemond európai parlamenti képviselőségéről.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció a múlt héten a közigazgatási hivatal törvényes működését ellenőrző ügyészséghez fordult. Azt kezdeményezték, hogy a közigazgatási hivatalvezető nyújtson be bírósági keresetet Demszky Gábor összeférhetetlensége kapcsán, mivel a közgyűlés ezzel kapcsolatos törvénysértő határozata máig érvényben van. A hivatalvezető tudatta, hogy Demszky Gábor lemondása miatt okafogyottá vált minden további lépés, és közleményben jelezte, hogylezártnak tekinti az ügyet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.