Gyöngyi
2 °C
13 °C

Személyesen hallgatják meg Demszkyt és Csurkát

2000.05.05. 13:25
Kapcsolódó cikkek (2)
A Fővárosi Bíróság pénteken elrendelte Demszky Gábor és Csurka István személyes meghallgatását abban a személyiségi jogi perben, amelyet a Magyar Fórum egy, tavaly szeptember 30-án megjelent cikke nyomán indított Budapest főpolgármestere. A bíróság egyúttal bekérette azt a - legalábbis az I. rendű alperes Csurka és a II. rendű, a hetilapot kiadó Magyar Út Alapítvány szerinti - eredeti dokumentumot, amely alapján a Magyar Fórumban azt állították, hogy Demszky 1976-ban önként jelentkezett besúgónak. Arról is rendelkezett, hogy a Történeti Hivatalból szerezzék be a főpolgármesterrel kapcsolatos iratokat.
A felperes ügyvédje a tárgyalóteremben azt hangsúlyozta, hogy a kétségbeejtő egzisztenciális helyzetben élő Demszky 1976-ban valóban felkereste az akkori rendvédelmi szerveket, ám csak arra kért magyarázatot, hogy miért gördítenek akadályt puszta megélhetése útjába.

Csurka István és Demszky Gábor
kinek van igaza?
A hetilap tényként közölt valótlan állítása - a cím: "Demszky Gábor 1976-ban önként jelentkezett besúgónak" - sérti ügyfele személyiségi jogait, így jó hírnevét, becsületét. Ezért a jogsértés kimondását és a további jogsértés - azaz, hasonló tartalmú cikkek - megtiltását kérte.

Nem vagyoni kárként - az írás a felperes politikai tevékenységét nagymértékben nehezítette, magyarázkodni kellett továbbá a barátok, ismerősök, választópolgárok előtt - 28 millió forintot követelt az alperesektől, ez szándékosan megegyezik azzal az összeggel, amelyet még az évtized első felében az ÁVÜ utalt át Csurkának egy, a privatizációról szóló forgatókönyv és film elkészítéséért.

Ismeretes, az alkotások nem készültek el, és jelenleg is tart az ÁVÜ jogutódja és író-politikus, pontosabban az érintett cég közti pereskedés. A felperes hivatkozott egy alkotmánybírósági határozatra, miszerint a véleménynyilvánítás szabadsága nem jelentheti a becsület csorbítására alkalamas valótlan tényállás közlését.

Az alperes szerint azonban az inkriminált cikk az eredeti dokumentumon alapult, s érdekes módon Demszky 1976-os "látogatása" hiányzik a polgármester hivatalos életrajzából. Nem állították egyébként hogy Demszky ténylegesen is jelentett, ám a dokumentum szerint - és a hetilap csakis ebből vonta le véleményét - a rendvédelmisek azt a besúgás szándékaként értékelték. Ráadásul, szintén a dokumentum alapján, sor kerülhetett egy későbbi jelentéstételre. Nem bizonyította a felperes az alperesek jogellenes, felróható magatartását, az állítólagos kárt és mindezek közt az okozati összefüggést.

A következő fordulót, így a személyes meghallgatásokat októberre tűzte ki az eredeti dokumentumot is bekérő bíróság.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.