Salamon
7 °C
13 °C

Előállították a hamis diákigazolvánnyal utazó nőt

2003.06.19. 13:47
Hamisított diákigazolvánnyal utazott egy fiatal sárbogárdi nő kedden a Dráva InterCityn. A vonatról Székesfehérvárnál leszállították, és gyanúsítottként előállították. Akár egy év felfüggesztett szabadságvesztésre is ítélhetik.
A Magyar Államvasutak szúrópróbaszerűen kezdte ellenőrizni a diákigazolványok érvényességét, írta az Index egy hónappal ezelőtt, amikor a Békéscsaba--Budapest vasútvonalon a jegyvizsgálók nemcsak a jegyek érvényességét, valamint a kedvezményekre való jogosultságot ellenőrizték, hanem egybevetették a diákigazolványon szereplő intézmény nevét a félévenként cserélődő hologramos bélyeg kódszámával.

Feketepiacon vásárolt

Legutóbb Fejér megyében, a Dráva InterCityn bukott le egy fiatal hölgy, akit a székesfehérvári vasútállomáson leszállítottak a vonatról, és gyanúsítottként előállítottak. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a sárbogárdi nő tanulói jogviszonya korábban megszűnt, diákigazolványát azonban nem adta le. Érvényesítő matricát a gyanú szerint a feketepiacon vásárolt. Ilyen hologramos bélyeghez egyébként hat-hétezer forintért lehet hozzájutni.

A csalást a gyanúsított is elismerte, ennek ellenére szakértő is vizsgálja a diákigazolványt. A hamisított hologram adatai központi adatbázisba kerülnek, mert vélhetően más is vásárolt ilyet. A sajtóreferens elmondta, hogy ez nem egyedi eset, Fejér megyében havonta fordul elő hasonló.

Akár egy év felfüggesztett

Akit tetten érnek, annak a teljes áru menetjegy megváltásán felül négyezer forint büntetést kell fizetnie, valamint számíthat a vasúti rendőrség feljelentésére. A hivatalos okmánnyal való visszaélés akár egy év felfüggesztett szabadságvesztésbe is kerülhet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.