Miklós
-7 °C
2 °C

Szemináriumi helyekkel kereskednek a főiskolások

2004.08.24. 14:21
Sok főiskolán nagy nehézséget okoz bejutni a zsúfolt gyakorlati órákra, így egyes intézményekben új iparág ütötte fel a fejét. A szemfüles, gyors diákok betöltik a helyeket, majd visszamondják a jelentkezést, és jó pénzért átadják a helyet lassúbb társaiknak -derül ki az Inforádió anyagából.
Szemináriumi helyekkel üzletelnek a diákok egyes főiskolákon, adta hírül az InfoRádió. A gyakorlati órákra nagyon nehéz bejutni, így a rámenősebb diákok gyorsan betöltik a listákat, majd eladják a sebtiben megszerzett helyeket lassabb társaiknak. Az üzleti érzékkel rendelkező diákok emiatt kétszer-háromszor több tárgyat vesznek fel, mint amennyire szükségük van, kitúrva a korlátozott létszámú gyakorlati órákról a többieket.

"Mivel ezekre az órákra interneten keresztül kell jelentkezni, az élelmesebb, gyorsabb hallgatók feliratkoznak olyan órákra is, amelyeket esetleg már elvégeztek. Felveszik a krediteket, és ezeket később pénzért adják át szaktársaiknak" - mondta Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja, aki az előző szemeszterben hallott először erről a jelenségről, de akkor nem tulajdonított nagy jelentőséget neki. Elmondta, nem egy általánosan elterjedt szokásról van szó, de azért még az órafelvételi időszak előtt megvizsgálják a kérdést, bevonva az intézmények hallgatói önkormányzatait is.

Szerinte a szemináriumi helyekkel való üzérkedést a számítógépes rendszerek teszik lehetővé, amelyeken át névtelenül is jelentkezhetnek a diákok.

Rövidre zárják

Bár gyakran megfordul a tanintézményekben, nem találkozott a jelenséggel Mang Béla, az Oktatási Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára. Az InfoRádiónak elmondta, a minisztériumhoz sem érkezett hivatalos megkeresés az ügyben.

"A kreditrendszer bevezetését éppen azért húztuk el egy évvel, hogy fel tudjunk készülni informatikai háttérrel, így ma jellemzően auditált szoftverek azok, amelyek a hallgatók ügyeit, köztük a kreditteljesítményeket is rögzítik" - fogalmazott. Hozzátette, a kisebb főiskolákon előfordulnak saját fejlesztésű, még nem auditált rendszerek.

Mang ígéretet tett, a HÖOK-kal karöltve "rövidre zárják" ezt a kérdést, és vizsgálatot tartanak az érintett intézményben vagy intézményekben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.