Judit
3 °C
6 °C

Diákhitel jövőre, egészségügyi bérjuttatás még az idén

2000.11.21. 19:09
Szeptember elsejétől alanyi jogon jár a felsőoktatásban tanulóknak évi 210 ezer forint diákhitel, amit a teljes tanulási időszak alatt igénybe lehet majd venni - döntött keddi ülésén a kormány. Még az idén hozzájuthat 41 ezer egészségügyi dolgozó a bruttó hatvanhétezer forintos egyszeri bérjuttatáshoz, ezt az összeget azok kapják, akik júliusban hiába várták a külön pénzt. Arról is döntés született, hogy magántőkéből épül újjá a Budapest Sportcsarnok, amit az Index információi szerint Demján Sándor cége építhet fel.
Pokorni Zoltán alanyi jogon nyújt hitelt a diákoknak
A következő tanévtől évi 210 ezer forintos diákhitelt igényelhet bármely felsőoktatási intézmény hallgatója, függetlenül attól, hogy önköltséges, vagy államilag finanszírozott képzésen vesz részt - jelentette be a keddi kormányülést követő tájékoztatón Pokorni Zoltán, oktatási miniszter. A hitel felvételéhez semmilyen fedezetre nincsen szükség.

A hazánkban eddig példa nélkül álló hitelkonstrukciónak nem lesz konkrét futamideje, így a törlesztő részlet sem lesz fix. A hitel folyósítására feláll majd a Diákhitel Intézet, amely várhatóan részvénytársasági formában működik majd. A hiteleket kereskedelmi bankok folyósíthatják, melyekre száz százalékos garanciát vállal az állam. A hitel odaítélésének egyetlen feltétele a tanulói jogviszony igazolása lesz.

Pokorni szerint 5-10, de akár 20-35 éves futamidő is elképzelhető majd. A diákoknak leendő fizetésük hat százalékát kell majd törlesztésre fordítaniuk. A hitel kapcsán 13-14 százalékos kezelési költséggel kell számolni. Megjegyezte: a diákhitel inflációkövető lesz, és azzal számolnak, hogy az új lehetőséggel a diákok mintegy 20 százaléka fog élni az első évben. Tájékoztatása szerint jelenleg több mint 270 ezer hallgató vesz részt a felsőoktatásban. Pokorni az Index kérdésére nem tudta megmondani: mikor alakul meg a részvénytársaság, mekkora alaptőkével és kinek a vezetésével. Beszámolt arról is, hogy a hitel beszedése az APEH feladata lesz.

41 ezer egészségügyi dolgozó bruttó 67 ezer forintos juttatása

A kormány határozott arról is, hogy még az idén kifizeti az egészségügyi dolgozóknak az egyszeri bérjuttatásra szánt 15 milliárdos keretből megmaradt 5,1 milliárd forintot. A kabinet figyelembe vette a júliusi juttatás kapcsán érkezett észrevételeket, és úgy határozott, hogy egyhavi alapilletményüknek megfelelő juttatásban részesüljenek a betegség, a terhességi-gyermekágyi segély, gyes, gyed, katonai szolgálat, nyugdíjazás miatti felmentési idejüket töltő tartósan távollevők.

Mindazok, akik azért maradtak ki a juttatásból, mert az önkormányzatokon vagy más egészségügyi intézményen keresztül kapják a finanszírozást, de az OEP-pel nem volt szerződésük, az ÁNTSZ köztisztviselői, a nem közvetlen betegellátást végző, de az egészségügyi ellátásban résztvevő kis létszámú intézmények, valamint a társminisztériumok egészségügyi ellátásában résztvevő dolgozói is.

Egyszeri juttatásban részesülnek - a biztosítottak számával arányosan - a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosi szolgálatok, valamint személyenként azonos összeget kapnak az állami és önkormányzati fekvőbeteg intézmények alacsony jövedelmű, több műszakban dolgozó ápolói és a mentőszolgálat kivonuló állománya. Borókai Gábor kormányszóvívő tájékoztatása szerint az újabb körben 41 ezer egészségügyi dolgozó részesül átlagosan bruttó 67 ezer forintos juttatásban.

Emelkedő nyugdíjak

A kabinet megerősítette azt a korábbi állásfoglalást, hogy január elsejével a törvény alapján előírtnál nagyobb mértékben, 7,3 százalék helyett 10,3 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak. Ez azt jelenti, hogy január elsejétől 2,8 millió idős ember átlagosan 3450 forinttal kap többet.

A Budapest Sportcsarnok magántőkéből épül fel

Döntöttek arról is, hogy 191, 3 millió forinttal enyhítik a BS-tűzben érintett vállalkozók közül azt a 184 kereskedőt, akivel sikerült megegyeznie az Ifjúsági és Sport Minisztériumnak. A többi károsult várhatóan peres úton rendezi követeléseit. Szentesítették a miniszterek Orbán Viktor és Solt Pál azon megállapodását, hogy a helyi bíróságok összességében 510 millió forintot kapnak a helyi bírák tíz százalékos kötelező pótlékára.

A Budapest Sportcsarnok magántőkéből épül fel - jelentette be Borókai Gábor. Az összesen 23 milliárdos építkezés költségeinek felét kell csak a kabinetnek állnia, ezt az összeget tíz év alatt kell majd kifizetni.

Borókai elzárkózott attól, hogy megnevezze a nyertes cég nevét, az Index azonban úgy tudja: Demján Sándor cége építheti újra fel a Budapest Sportcsarnokot. A 12 ezer férőhelyes csarnok felépítéséhez nem használják a leégett BS alapjait, hanem egy teljesen új, korszerű létesítményt építenek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.