Orsolya
7 °C
10 °C

A diákok hatvan százaléka felvenné a diákhitelt

2001.01.10. 16:36
Havonta negyvenkétezer forint szükséges egy egyetemistának a megélhetéshez. Ehhez havi huszonegyezer forint hitelhez juthatnak jövőre a felsőoktatásban tanuló diákok. A Gallup Intézet felmérése alapján a tanulók 61 százaléka venné fel a hitelt, amit csak munkavállalása után kellene törlesztenie. Az Oktatási Minisztérium felkészült arra az esetre is, ha minden, az összegre jogosult egyetemista és főiskolás fel szeretné venni a neki járó összeget.

A hallgatók kétharmadának anyagi gondot jelent a tanulás

Pokorni Zoltán
Másfél éves felméréssorozat végéhez érkezett el az Oktatási Minisztérium. A felmérések célja a magyar felsőoktatásban tanulók anyagi viszonyainak megismerése illetve egy szociális támogatási rendszer kidolgozása, ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán a tárcáért felelős miniszter.

A Gallup Intézet munkatársai a minisztérium megbízásából 2020 diákot kérdeztek meg 120 intézményben, illetve karon. A megkérdezettek kétharmada érezte úgy, hogy családjának jelentős, de egyelőre megoldható anyagi megterhelést okoz az ő taníttatása. Nem véletlen, hogy a diákok 83 százaléka valamilyen állandó jellegű munkát végez, hogy kiadásait finanszírozni tudja.

A miniszter szerint örvendetes, hogy egyre több főiskolás és egyetemista kóstol bele a nagybetűs életbe azzal, hogy dolgozik a tanulmányai mellett. Azt viszont elkeserítőnek tartja, hogy a hallgatók egynegyede anyagi okok miatt kénytelen halasztani. Éppen ezért szükségét érzik megfelelő szociális alapok létrehozásának, mert jelen pillanatban a fiatalok 34 százaléka tanul valamely felsőoktatási intézmény keretein belül. Ezt a számot hat-nyolc éven belül 50 százalékosra szeretnék növelni.

Minden jogosult megkaphatja a teljes összeget

A megkérdezett hallgatók átlagosan 20986 forint felett rendelkeznek havonta, de a felmérések összesítése szerint 41970 forintra lenne szükségük. A két összeg kerekített különbsége alapján állapították meg a hitel havi összegét huszonegyezer forintban. A miniszter szerint a diákoknak mintegy 61 százaléka jelezte, hogy élne a lehetőséggel, de a tárcánál úgy teremtik meg a hátteret, hogy ha mindenki hozzá szeretne jutni a pénzhez, akkor az rendelkezésre álljon.

A megkérdezettek 83 százaléka személy szerint jelentős illetve érzékelhető könnyítésnek tekintené a hitelt, főleg azért, mivel annak törlesztését csak munkavállalásuk után kell megkezdeniük. Az érdeklődést jelzi az is, hogy többen is azt mondták, hogy az eredeti 6-7 százalékos törlesztőrészlet helyett magasabbat is vállalnának a korábbi visszafizetés miatt, ha majdani fizetésük azt lehetővé teszi.

Egymilliárd forint a Bursa Hungaricara

A sajtótájékoztatón Borbély Gábor ismertette a szintén diáksegéllyel foglalkozó Bursa Hungarica programot. A program a diákok önkormányzattól kapott szociális támogatását duplázná meg, de az államtól kapható havi összeget ötezer forintban maximálná A kezdeményezés már egy éve működik kísérleti jelleggel Győr-Sopron-Moson megyében illetve Kaposvárott.

Most az ország teljes területére ki szeretnék terjeszteni. Eddig 1153 település, illetve 17 megyei önkormányzat jelezte a részvételét. A támogatásra egymilliárd forintot különítettek el. Ezt az összeg a szociális ösztöndíjalapból vonják el, de a miniszter szerint így hatékonyabbá válik az elosztás és most tényleg az igazán rászorulók részesülnek juttatásban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!