Hajnalka
-1 °C
15 °C

Postán kérhető majd a diákhitel

2001.06.05. 18:39
Július végétől, augusztus elejétől kérvényezhető 720 kijelölt postahivatalban a diákhitel - ismertette a kormány döntését Pokorni Zoltáni oktatási miniszter. A diákok szeptembertől vehetik igénybe az új hitel konstrukciót, amit a Diákhitel Központ Rt. folyósít majd. Az egyetemisták és főiskolások havonta legfeljebb 21 ezer forintot igényelhetnek. A kabinet döntött arról is, hogy június 10-ével megszünteti a devizakorlátozást, mert ezt már lehetővé teszi a gazdaság állapota. Arról is határozat született, hogy július elsejével létrejön egy közalapítvány, melynek feladata egy iszlám központ létrehozása lesz. Pokorni Zoltán egyébként utoljára vett részt kormányszóvivői tájékoztatón, mivel a legutóbbbi Fidesz kongresszuson megválasztották a párt elnökévé. Az oktatási miniszteri poszton Pálinkás József, a tárca jelenlegi politikai államtitkára követi.
A kabinet határozott arról is, hogy június 10-ével eltörli a devizakorlátozást - jelentette be a kabinet ülése utáni tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. Ezt a határozatot a magyar gazdaság kedvező helyzete tette lehetővé. A döntés következtében értelmét veszti a devizakódex és kiüresedik a büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafusa is. Az eddigi devizakorlátozás hetven évig volt érvényben.

Feltétel az egyetemi igazolás

Pokorni Zoltán
A kormány rendeletet alkotott a diákhitel igénybevételének technikai feltételeiről - ismertette a kabinet döntését Pokorni Zoltán oktatási miniszter. E szerint az igénylőknek a kijelölt 720 postahivatal valamelyikében július végétől, esetleg augusztus elejétől lehet benyújtaniuk kérelmüket, amit a posta a Diákhitel Központ Rt.-hez továbbít. A hitel felvételének feltétele, hogy az igénylő valamely felsőoktatási intézmény nappali, vagy levelező tagozatán tanuljon és erről igazolást nyújtson be.

Törlesztés csak a végén

Az éves szinten 210 ezer forintos hitelkeretet szeptemberben csak azok vehetik fel egyösszegben, akik külföldön folytatják tanulmányaikat. A többek számára februártól lesz nyitott ez a lehetőség - ismertette a most elfogadott rendelet részleteit az oktatási tárca első embere. A hitelkamat 14 százalékos lesz, ami magában foglal egy minimális kezelési költséget, a banki alapkamatot, illetve egy kockázati részt. A törlesztést a felsőfokú tanulmányok befejezését követően kell megkezdeni, a hitel "behajtása" az APEH feladata lesz, ennek a szervezetnek a nyilvántartása alapján vonják majd le a munkáltatók a munkavállaló jövedelmének hat százalékát. Akinek nincsen adóköteles jövedelme arra a kötelezettség nem vonatkozik, illetve abban az esetben is az állam áll jót a kifizetett pénzért, ha a hitelfelvevő elhalálozott.

A diákhitelt kötvénykibocsátással kívánja a kabinet finanszírozni, az állampapírokat az Államadósság Kezelő Központ bocsátja majd ki, megtérülését pedig az állam garantálja. A Diákhitel Központ Rt. vezérigazgatója Gilly Gyula, a rendszer kidolgozója - tette hozzá a miniszter.

Közalapítvány a Közel-Kelet kutatásáért

A kormány július elsejei hatállyal létrehozta a Kiemelten Közhasznú Közel-Kelet Kutatatásáért Közalapítványt 200 millió forintból - ismertette a kormány határozatát a kormányszóvivő. Az alapítvány célja egy iszlám központ létrehozása lesz. Borókai szerint a közalapítvány megalapítását az tette szükségessé, hogy javítani kívánja hazánk a közel-kelet kapcsolatait, ehhez pedig a legrövidebb út a kultúrán át vezet.

Borókai Gábor kormányszóvivő az Index kérdésére elmondta, a következő, jövő heti kormányülésen döntés születik arról, hogy a Mikola István vezette egészségügyi tárca megkapja az igényelt 10,7 milliárd forintos támogatást, melyből két és fél milliárdot az ingyenes fogpótlásbeavatkozásra lehet fordítani.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.