Judit
-2 °C
8 °C

Diákigazolvány-matricát vegyenek!

2003.03.12. 11:37
A felső- és középfokú oktatási intézményekben tanulók néhány hónappal korábban kapják meg diákigazolványukat. Az okmányba épített csippel több helyen lehet használni az igazolványt, de ezekkel a változásokkal sem küszöbölhetők ki azok a csalások, amelyeket a végzett vagy tanulmányaikat felfüggesztő hallgatók szoktak elkövetni: ahelyett, hogy leadnák diákigazolványukat, hét-nyolcezer forintért fél évig érvényes matricát vesznek illegális árusoktól.
Az Oktatási Minisztérium (OM) tervei szerint a felsőoktatásban a kreditrendszer szeptemberi országos indulásával párhuzamosan új diákigazolványokat vezetnének be - hangzott el egy februári budapesti konferencián a távirati iroda jelentése szerint.

Korlátozott alkalmazás

"Annyi változik, hogy a felső- és középfokú oktatási intézményekben tanulók korábban kapják meg diákigazolványukat, valamint az igazolványba épített csipet a jelenleginél több helyen lehet majd használni" - mondja Kisfaludy László, az OM diákigazolvány-referense, aki kiemeli: a középiskolák és egyetemek hallgatói ezentúl nem októberben, hanem már a beiratkozásukkor hozzájuthatnak okmányukhoz, mivel annak elkészítéséhez a sikeres felvételi után hozzálátnak. A drága csipkártyákkat alig használják ki. Kivételt jelent a budapesti Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, és néhány vidéki intézmény, például a szegedi egyetemi könyvtár, ahol a csipre épülő beléptető rendszer engedi be a diákokat.

Éppen ez a korlátozott alkalmazás teszi lehetővé a diákigazolványokkal való visszaélést. A végzett vagy tanulmányaikat felfüggesztő hallgatók nem szokták leadni diákigazolványukat, mivel hét-nyolcezer forintért fél évig érvényes matricát vehetnek illegálisan. Ezzel elsősorban utazási kedvezményeket vesznek igénybe. A fővárosi diák és dolgozó havi bérlet ára között például majd' háromezer forint a különbség, míg a távolsági buszon vagy vasúton 67,5 százalékos kedvezmény vehető igénybe.

Az Index végigkérdezte egy tavalyelőtt végzett egyetemi csoport húsz tagját, akik közül tizenöten törvénytelenül vesznek matricát, általában ugyanabból a forrásból. Akiknek nincs hamis matricájuk, azok jelenleg is hallgatók vagy időközben elvesztették diákigazolványukat.

Az árkiegészítő támogatást megkapják

Arra nem lehet számítani, hogy a BKV-ellenőröket, vasúti jegyvizsgálókat, távolsági buszvezetőket csipleolvasókkal szerelnék fel - ez a "távolabbi tervek között" szerepel, arról sincs szó, hogy ennek költségét ki viselné -, addig is a matricákat sorszámozzák. A közlekedési társaságokat egyébként kár nem éri, mivel az államtól megkapják az árkiegészítő támogatást. "Ebből kiderül, hogy a diák annak az intézménynek a hallgatója-e, mely az igazolványon szerepel" - nyilatkozza az Indexnek Kisfaludy László, de ez a módszer sem mindenható. "Jegyvizsgálóinknak több kötettel kellene közlekedniük, hogy ellenőrizzék a jogosultságot" - jelzi Zólyomi Beáta, a MÁV tarifaosztályának szakértője, hogy a sorszámos rendszer bevezetésével is lesznek. Ezt Kisfaludy sem zárja ki, de úgy gondolja, hogy ezek után nagy lesz az elrettentő erő.

Egy év felfüggesztett

Az Állami Nyomda minden évben a beiratkozott diákok számánál öt százalékkal több matricát küld ki az oktatási intézményeknek. Hogy ezek a matricák honnan kerülnek ki, arra több variáció is van. Az OM-nél úgy gondolják, hogy sok diák nem ragasztja fel igazolványára a matricát, hanem bejelenti, hogy elvesztette. Ilyenkor automatikusan újat kap. Ennek ellentmond az Index nyomozása az említett csoportnál: a két éve végzett hallgatók elmondták, hogy a matricát egy forrásból szerzik be. Többen úgy vélik, hogy a több intézménynél a matricák szétosztásával is megbízott hallgatói önkormányzatoknál kell keresni az illegális matricakereskedelem forrását. "A visszaélésekről hivatalos információm nincs" - mondja Barthel-Rúzsa Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Kisfaludy is csak egy, egy év felfüggesztett bírósági ítéletről tud. Itt a matrica ellopása miatt jelentette fel egyik diák a másikat. "Ez az ítélet elrettentő lehet más típusú diákigazolvány-visszaéléseknél is" - fejezte ki reményét az OM referense.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.