Auguszta
4 °C
22 °C

Nem jár mindenkinek diplomás minimálbér ?

2002.06.07. 08:47
Nem minden diplomás kap majd 100 ezer forintos minimálbért - írja a Magyar Hírlap. Egyelőre nem tudni azt sem, mikor számíthat béremelésre az a több mint 10 ezer hivatali ügykezelő és technikai alkalmazott, akiket tavaly kiemeltek a köztisztviselői körből. A szakszervezet az ígéretek betartását kéri a Medgyessy kormánytól.
A választási ígéreteknek megfelelően szeptembertől a pályakezdő, diplomás közalkalmazottak bruttó 100 ezer forintos alapilletményre számíthatnak, ellenben az ugyancsak felsőfokú végzettségű köztisztviselők és szolgálati jogviszonyban álló alkalmazottak egy része szeptemberben ennél kevesebb alapbérrel lesz kénytelen beérni - értesült a Magyar Hírlap.

Néhány százezren kapnának kevesebbet

Jelenleg a köztisztviselői illetményalap 33 ezer forint. Ebből az alapbért szorzószámokkal állapítják meg. Így a közigazgatási pályájukat kezdő diplomás gyakornokok alapbére 60720 forint, a fogalmazóké - attól függően, hány éve dolgoznak - 88480- 97020 forint között mozog. Többek között erre az ellentmondásra hívta fel a figyelmet Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) vezetője Lamperth Mónika belügyminiszterhez írott levelében. Számításaik szerint ez a probléma néhány ezer embert érinthet. Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára a kormányprogramra utalva ugyanakkor evidensnek tartja, hogy a diplomás-minimálbér az egész közszférára, így a közalkalmazottak mellett a köztisztviselőkre is vonatkozik majd.

A szakszervezet az ígértek betartását követeli

Az MKKSZ azt követeli, hogy az illetményalap legkésőbb 2003. január 1-jétől emelkedjen 35600 vagy 36000 forintra, s ezzel együtt a szorzószámok is változzanak. Ám az egyetemet, főiskolát végzett gyakornokok törvény által rögzített kezdő fizetése még ebben az esetben sem érné el a diplomás-minimálbér 100 ezer forintos összegét. Ráadásul a szeptemberi 50 százalékos közalkalmazotti béremelés nem vonatkozik a közszolgálat "mostohagyermekeire", arra a több mint 10 ezer hivatali ügykezelőre és technikai alkalmazottra, akik tavaly július 1-től nem köztisztviselők. Bárdos Judit BRDSZ-vezető Lamperth Mónika belügyminiszterhez írt levelében utal arra, hogy a kampány során Medgyessy Péter ígéretet tett: rendezik a köztisztviselői állományból kiszervezettek jogi helyzetét, és lehetőleg visszaállítják az eredeti állapotot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.