Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Cigányosztály Verpeléten

2001.10.02. 13:38
Faji diszkriminációra panaszkodik az Országos Cigány Önkormányzat annak kapcsán, hogy a verpeléti általános iskolában csak cigánygyerekekből álló osztályt hoztak létre. A Heves megyei község iskolájának igazgatója arra hivatkozik, hogy képességeik alapján különítették el a gyerekeket.
A verpeléti iskola új pedagógiai programjának felülvizsgálatát kéri a Heves megyei Közigazgatási Hivataltól az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), mivel a program nyomán az iskola ötödik évfolyamán egy, csak cigányokból álló osztályt hoztak létre. Lólé Mihály szerint alkotmányellenes módon faji alapú elkülönítés történt az intézményben. A megyei koordinátor a közigazgatási hivataltól ígéretet kapott arra, hogy helyszíni vizsgálatra kerül sor. Ha ez eredménytelen, a kisebbségi ombudsmanhoz fordulnak segítségért.

A képességek döntöttek?

Az iskola igazgatója azt MTI-nek nyilatkozva úgy reagált: szó sincs szegregációról, csupán az volt a cél, hogy a jobb, illetve a gyengébb tanulók a képességeik szerinti oktatást kapják, illetve ne csökkenjen az iskolai létszám, a jobban tanuló gyerekeket ugyanis szüleik más iskolákba viszik át.

Hat roma gyermek a "jobb" csoportba került

Az iskolában az új pedagógiai program szerint egy, a negyedik osztályosok képességeit vizsgáló pontrendszert állítottak fel, ennek alapján pedig a jobban teljesítőket különválasztották a gyengébbektől. A felosztás után derült ki, hogy a gyengébb osztályba mindössze három nem cigány gyerek járna, őket pedig azonnal más iskolába íratták be szüleik. A jobb csoportba hat roma származású gyerek került be; ez is bizonyítja, hogy nem faji, hanem tanulmányi képesség szerinti felosztás történt - tette hozzá az igazgató.

A képviselő-testület elégedett a pedagógiai programmal

A verpeléti kisebbségi önkormányzat vezetője, Pusztay István úgy véli: diszkrimináció, hogy az egyik ötödikes osztályba csak cigány gyerekek járnak Az emelt szintű oktatásra korábban is volt lehetősége a jó képességű gyerekeknek, vagyis a döntést módosítani kell - mondta Pusztay.

A község képviselő testülete egyébként a kisebbségi önkormányzat tiltakozásának bejelentését követően megvizsgálta az iskola új pedagógiai programját, és annak fenntartása mellett foglalt állást.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.