Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A Jobbik szerint levadássza a kormány a jobboldalt

2003.08.06. 12:06
Tárgyalásokat kezd a héten a parlamenti pártokkal, közöttük elsősorban a Fidesszel és az MDF-fel a Jobbik az antidiszkriminációs törvény miatt. Az Igazságügyi Minisztérium honlapján olvasható tervezetről a Jobbik nem kevesebbet állít, mint hogy halálos fegyverré válhat a kormány kezében.
A törvényt több ponton is kritizálja a szervezet. A leginkább azt bírálják, hogy az igazságügyi miniszter javaslatára a kormányfő nevezi majd ki az úgynevezett egyenlő bánásmód bizottság tagjait, mintegy "négyszemközti paktum" alapján. Ennek a testületnek ugyanis joga lesz milliós bírságokat kiszabni, adott esetben évekre is eltiltani megbüntetett cégeket az állami közbeszerzési eljárásokból.

A politikai kommandó és a halálos fegyver

A kormányfő által kinevezett bizottsági tagok egyfajta "politikai kommandóként" működhetnek, "halálos fegyvert" adva a kormány kezébe, amellyel legálisan levadászhatják majd politikai ellenfeleiket - vélekedik Vona Gábor, a Jobbik alelnöke.

A bizottság elé került ügyekben ráadásul megfordul a bizonyítási eljárás és például a megtámadott munkaadónak kell ártatlanságát tisztáznia. Természetesen bárki fordulhat a bírósághoz rá nézve kedvezőtlen döntés esetében, ám a Jobbik szerint az eljárási procedúra hosszú, és ezalatt az idő alatt mind morálisan, mind anyagilag tönkremehet a bizottság által elmarasztalt személy vagy cég.

Nem olyan fajsúlyos

Mindazonáltal a Jobbik még nem döntött, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak-e a törvénytervezet miatt. Vona Gábor szerint egyáltalán nem is lenne szükség ilyesféle törvényre, ugyanis a diszkriminatív jogsértések "nem olyan fajsúlyosak".

Az IM-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a héten zárul le a törvénytervezet közigazgatási egyeztetése, majd ezután kerül a kormány elé a javaslat.

A bizottsággal kapcsolatban az alkotmányügyi főosztálytól azt tudtuk meg, hogy ezen a területen kiemelkedő munkát végző, nagy tudású jogászok köréből választanak majd, akikkel szemben az alkotmánybírákkal szemben alkalmazott követelményeket támasztják.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.