Gyöngyi
2 °C
13 °C

A Philip Morris vitatja az elsőfokú ítéletet

2000.07.15. 12:49
A Philip Morris USA sajtóközleménye szerint a floridai bíróság pénteki döntése ellentmond a józan észnek és Florida állam törvényeinek. A British American Tobacco magyarországi képviseleténél senkit sem sikerült szombaton elérni. A magyarországi törvénykezés ismerői szerint hazánkban egy hasonló jellegű kártérítési pernek nincs esélye.

A történelem eddigi legnagyobb összegű egyedi kártérítését ítélte meg egy floridai bíróság pénteken a dohánygyártók ellen, a 700 ezer beteg dohányos nevében indított perben. Az amerikai esküdtszék csaknem 145 milliárd dollár kifizetésére kötelezte az érintett gyárakat, köztük olyan cégeket, mint például a Philip Morris. Elképzelhető, hogy már az első fokú eljárást vezető bíró is mérsékli a kártérítés összegét.

A hazai céget nem érinti a döntés

Ezután fizetést kapnak a dohányzásért?
A British American Tobacco magyarországi képviseletének munkatársait szombaton nem sikerült elérni. A PM Magyarország sajtóirodájának elmondása szerint a hazai céget nem érinti a per, ezért az ügyben a PM USA hivatott nyilatkozni. Az erre vonatkozó törvény szakértői szerint az amerikai és magyarországi törvénykezés egymástól eltérő, egy ilyen jellegű kártérítés megítélésére hazánkban nem lenne esély.

Az ítélet törvényellenes

A Philip Morris USA hivatalos közleménye szerint a törvényszék ítélete ellentmond a józan észnek és Florida állam törvényeinek. ,,Azokat, akik tudatosan és informáltan döntenek a dohányzásról, nem kellene jutalmazni azért, mert a dohányzást választották" - nyilatkozta William S. Ohlemeyer, a PM alelnöke.

Ohlemeyer szerint másodszinten megváltozik az ítélet, mert a törvény előírásait már az esküdtszék megválasztása előtt is folyamatosan megszegték. A közlemény szerint az elmúlt három évben a szövetségi és állambeli törvényszékeken egy dohánygyártócég ellenes trend volt megfigyelhető. Precedensértékű azonban hogy a Legfelsőbb Bíróságon ezeket a döntéseket módosították.

Nincs peren kívüli megegyezés

A dohányipari cégek ügyvédjei pénteken az ítéletismertetés után úgy nyilatkoztak, hogy nincs szándékukban a peren kívüli egyezség megkötése. A bírósági eljárás alatt öt nagy dohányipari cég tisztségviselői tettek tanúvallomást, és összességében 15,3 milliárd dollárra becsülték cégeik értékét. A felperesek szakértői szerint viszont akár 157 milliárd dollár kifizetésére is képesek volnának az érintett vállalatok.

Az esküdtek egyértelműen a felpereseknek adtak igazat, és a Philip Morrist csaknem 74 milliárd, az R.J. Reynolds Tobaccót 36 milliárd, a Brown & Williamson Tobaccót 17,6 milliárd, a Lorillard Tobaccót 16 milliárd, a Liggett csoportot pedig 790 millió dollár megfizetésére kötelezték.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!