Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Tiszta vagy mérgezett víz folyik Esztergom csatornáiban?

2005.08.10. 15:17
Ki szennyezte be az Esztergom környéki csatorna vizét? Történt egyáltalán mérgezés? Egy független ellenőrző cég vizsgálataira alapozva állítja azt az esztergomi önkormányzat, hogy súlyosan mérgező anyagok kerültek a város csatornahálózatába. A polgármester felelősségre vonást sürget az ügyben, és nem kímélné a környezetvédelmi felügyelőséget sem. Ők viszont nem tudnak mérgezésről.

Dioxin és poliklórozott bifenil vegyületek (PCB) kerültek Esztergom csatornarendszerébe az önkormányzat szerint. Ezek a mérgek rákkeltők, és súlyosan károsíthatják a környezetet, a dioxin ráadásul elcsúfíthatja még egy ukrán politikus ábrázatát is.

Mérgező vegyület

A legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk milyen mennyiségben és mikor került a csatornába a mérgező anyag, mondta Takács István, az esztergomi önkormányzat sajtóreferense. A polgármesteri hivatal július 8-án végeztette el a vizsgálatot a Kenyérmezei patakba torkolló csatornában egy független laboratóriummal. A Bálint Analitika Kft. elvégezte a feladatot, és a csatorna falán található iszap mérgező vegyületeket tartalmazott.

Az önkormányzat szerint a nyomok az Onyx Kft.-hez vezettek. A cég a szomszédos Dorogon üzemeltet egy veszélyeshulladék-égető telepet. Tavaly a cég nevéhez bizonyítottan kötődött egy szennyezés, akkor 200 köbméter hulladék került ki a telepről, és a hatóságok 150 millió forintos bírságot szabtak ki a Kft.-re. Az önkormányzat attól tart, hogy most is bekövetkezhet egy ilyen katasztrófa, persze a mostani szennyezés meg sem közelíti a tavalyi mértékét.

Ha egyáltalán van szennyezés, mert ez sem egyértelmű. A város polgármestere szerint van. A Bálint Analitika Kft. mérései után Esztergom értesítette a környezetvédelmi szerveket, és megkezdte a szennyezés elhárítását. Azért az önkormányzat, mert az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a vizsgálatok után elsősorban Esztergom városát, majd a szintén dorogi Richter Gedeon Rt.-t, és csak utolsó helyen az Onyx Kft.-t szólította fel a terület megtisztítására.

"A víz tiszta

A környezetvédelmi hivatal a bejelentésre ugyanis elrendelt egy vizsgálatot, amiben mintát vettek a csatornából, és a vízből is. "A víz tiszta" - mondta Gelencsér Tivadar, a felügyelőség igazgatója. Az ő vizsgálataik nem mutattak ki dioxint, és csak kis mennyiségben találtak tulort, ami egy oldószer, de abból is csak egy kevés volt az iszapban. Az sem bizonyítható, hogy a szennyezés az Onyx Kft. telephelyéről került ki, ugyanis a hulladékégető, és a közelben lévő első csatorna között nincs nyoma szennyeződésnek, csak utána. Ezért ismeretlen elkövető ellen nyomoz a rendőrség, mert szerintük akárki lerakhatta a szennyezett iszapot.

Az önkormányzat mégis egyértelmű helyzetről beszél. A hatóságok tehetetlenek, mondta Takács István. Az önkormányzatnak eddig több mint tízmillió forintba került a vizsgálat és a kármentesítés. Azt ők is elismerik, hogy a Richter Gedeon Rt.-nek nem lehet köze az ügyhöz, mert modern berendezésekkel rendelkeznek, és a vizsgálat náluk nem mutaott ki szennyeződésre utaló nyomokat.

Bezárást sürgetnek

Az Onyx kft.-nél viszont igen. Ezért a városháza egy közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy a környezetvédelmi hatóságok viselkedése cinikus, mert talán nem is akarják kivizsgálni az ügyet. Szeretnék elérni, hogy a dorogi hulladékégetőt zárják be, és a tétovázó hivatalokat is vonják felelősségre.

A hulladékégetőnél természetesen nem ismerik el a felelősséget. Az Onyx Kft.-nél nem történt környezetszennyezés, mondta szűkszavúan Szántó Balázs, a cég képviseletében. A szennyezett iszap nem a vállalattól került ki, a talált mérgezett földet pedig a hatóságokkal együttműködve az égetőbe szállítják, és megsemmisítik, tette hozzá.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.