Hajnalka
0 °C
14 °C

Doszpot Péter szocialista színekben indul a választásokon

2001.08.08. 07:33
Doszpot Péter gyilkossági nyomozót indítja az MSZP a jövő évi képviselő-választásokon - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy a rendőr alezredest, aki a BRFK életvédelmi alosztályának vezetője a szocialisták országos listájának nyolcadik helyét kapta meg, így teljesen biztos, hogy mandátumhoz juthat. Kovács László, az MSZP elnöke ugyanakkor cáfolta a hírt, mondván, a szocialista pártnak egyelőre nincs országos listája.
Doszpot Pétert a Népszabadság információi szerint személyesen Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje kérte fel arra, hogy az MSZP színeiben induljon a jövő évi parlamenti választásokon. A szocialisták abban reménykednek, hogy a gyilkossági nyomozó népszerűsége majd szavazatokat hozhat a pártnak.

A napilap úgy értesült, hogy a rendőr alezredes igent mondott, s ősztől rendelkezési állományba vonul, ami gyakorlatilag fizetés nélküli szabadságot jelent. Doszpot biztos befutó, hiszen az MSZP az országos listájának nyolcadik helyére került. Így négy évre valószínűleg búcsút inthet a nyomozói munkának.

Doszpotot korábban több kritika érte amiatt, hogy túl sokat nyilatkozik, s népszerűsíti a BRFK gyilkossági csoportját. Az újságírók ugyanis nem a rendőrség sajtóosztályához fordultak egy-egy robbantás vagy gyilkosság kapcsán, hanem Doszpothoz, ő ugyanis a helyszínelés közben készséggel a rendelkezésükre állt. A Népszabadság úgy tudja: a nyomozó egyelőre nem döntötte el, hogy végleg hátat fordít-e a rendőrségnek vagy sem. Amennyiben otthagyja a testületet, minden bizonnyal átírásra szorul a "rajzoljon körbe a Doszpot Péter" vicc.

A népszerű nyomozó az Indexszel közölte: nem kíván a Népszabadság értesüléseire reagálni. Csak akkor nyilatkozik, ha már konkrétumokról lehet beszélni. Jelenleg kéthetes szabadságát tölti.

Kovács László, az MSZP elnöke ugyanakkor cáfolta a hírt midőn szerda délután kijelentette, hogy a szocialista pártnak egyelőre nincs országos listája. Kovács hozzátette, hogy bár az MSZP folytat megbeszéléseket ismert személyiségekkel az esetleges képviselő-jelöltségről, egyelőre minden konkrét név, ami a sajtóban megjelenik, csupán találgatás.

A sztárzsaru
A '90-es évek közepén médiasztárrá lett 39 éves nyomozó mostanában kevesebbet szerepel a médiában, ennek ellenére a talpig feketébe öltözött, állandóan telefonáló figuráját ugyanúgy látni egy-egy gyilkosság helyszínén, mint annak idején.

Doszpot 1985 óta rendőr, elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, azután került a BRFK-ra. A gyilkossági csoportnál eltöltött tíz esztendő során az életvédelmi csoport alezredese lett. A "legnagyobb" ügyekben nyomozott (pl. Seres-, Conti- Car-, Fenyő-ügy). A rendőrségen belül nem mindenki nézte jó szemmel "médisztárságát", így többször utasították visszafogottabb szereplésre. "Legfényesebb" időszakában, 1998-ban - a Medián felmérése szerint - az év embere szavazáson harmadik lett Orbán Viktor és Demszky Gábor mögött.

Idén januárban, a "nagy kinevezések" idején Kökényesi Antal mégsem őt, az osztály helyettesét nevezte ki az Életvédelmi Osztály élére, hanem Harman Bélát, korábbi V. kerületi kapitányt.

A nyomozó szabadidejében a sportnak (karate, lovaglás) hódol, két fia van.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!