Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A fővárosban 9,1 százalékkal drágul a távfűtés

2003.10.02. 06:17
Budapesten október elsejével 9,1 százalékkal drágult 240 ezer lakásban a távfűtés - közölte a Főtáv Rt. szolgáltatási igazgatója az MTI-vel. A cég megszüntette a fűtési időszak fogalmát, vagyis ezentúl minden ház bármikor kezdeményezheti a fűtés beindítását, illetve leállítását.
Mivel két éve volt utoljára díjemelés, ezért a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott drágulás még az inflációt sem érte el -mondta Scheithauer Imre, a Főtáv Rt. szolgáltatási igazgatója. Az áremelés tartalmazza a lakosságnak nyújtott gázkompenzáció mértékét is.

Az igazgató - utalva arra, hogy július elsejétől minden épületben megvalósult a mérés szerinti elszámolás - megjegyezte, hogy megszűnt az évtizedeken át használt fűtési időszak fogalma, ami október 15-tõl április 15-ig tartott. Ezentúl minden ház kezdeményezheti a fűtés beindítását, illetve leállítását.

Budapesten eddig átlag 9000 forintot kellett fizetni havonta a fűtésért és a melegvíz-szolgáltatásért.

Korábban a cég szóvivője még azt mondta, a távfűtési díj tervezett emelése 650 ezer lakást érinthet, ezen kívül még száz települési hőszolgáltatót, tehát nem csak Budapesten probléma. Az ágazat képviselői már az áfaemelési tervek bejelentésekor megkongatták a vészharangot.

Szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben újra lesz emelés, mivel a főváros így akarja majd kompenzálni az egyedi fűtésre áttérők miatt keletkező veszteségeket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.