Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Medgyessy erős embere

2004.01.07. 15:02
Draskovics Tibor, a kedden távozó László Csaba pénzügyminiszter utódja már a Németh-kormányban is Medgyessyt szolgálta, kabinetfőnökként aktív szerepet játszott a kormány politikájának alakításában.
Draskovics Tibor pénzügyminiszteri kinevezése előtt Medgyessy Péter kabinetfőnökeként a kormányfő "erős emberének" számított. Bár Draskovics májusban még – a Magyar Narancsnak nyilatkozva – „rossz látszatnak” nevezte erősember-pozícióját, tény, hogy döntő szava volt nemcsak a kormányfő programját, de olykor javaslatait illetően is. Kapcsolata a kormányfővel feltűnően szoros volt, februárig, a miniszterelnök személyi titkára, Komássy Ákos kinevezéséig minden nyilvános szereplésére elkísérte Medgyessyt.

A kormányfő választásában szerepet játszhatott Draskovics bizalmi helyzetén túl jelentős államigazgatási tapasztalata is. A leendő pénzügyminiszter igazi szocialista veterán, már a Németh- és a Horn-kormányban is magas tisztségeket töltött be. Mindkét kormány idején a pénzügyminisztériumban, a jelenlegi kormányfő beosztottjaként dolgozott, előbb osztályvezetőként, majd helyettes és közigazgatási államtitkárként.

Medgyessy és Draskovics bizalmas viszonyára utal az is, hogy közvetlenül a választások után – sokak meglepetésére – a leendő pénzügyminiszter váltotta fel Medgyessy kampánystábja élén Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc ifjúsági- és sportminiszternek, az MSZP programalkotójának feleségét.

Ismerői szerint Draskovics, aki mindeddig kerülte a direkt politikai pozíciókat, inkább a rivaldafényt kerülő, háttérbe húzódó személyiség, amolyan szürke eminenciás.

„Hasonlóan gondolkodunk a kormányzati kérdésekről, ezért előre is elég nagy biztonsággal meg tudom ítélni, hogy mi lehet egyes kérdésekben a véleménye. Emberileg is jól ismerjük egymást, és kölcsönös a bizalom. Köztisztviselő vagyok, a politikai hitvallásom magánügy, de nem lehetnék itt, ha a törekvései nem esnének közel az enyéimhez” – beszélt a Narancsnak a kormányfőhöz fűződő viszonyáról Draskovics, még kabinetfőnök korában.

Draskovics Tibor miniszteri kinevezése már Kiss Elemér lemondása után is szóba került, több politikai elemző is azt valószínűsítette, hogy a kabinetfőnök viheti majd tovább a Miniszterelnöki Hivatalt. A kormányfő azonban Kiss Pétert nevezte ki kancelláriaminiszternek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.