Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Áder hibázott

2005.09.01. 15:50
Áder János hibája miatt javasolta alkotmánybírónak akarata ellenére Lábady Tamást a Fidesz. A frakcióvezető beismerte a hibáját, pártja már megtalálta új jelöltjét, aki el is vállalta a felkérést.

Magára vállalta a felelősséget Áder János Lábady Tamás alkotmánybírói jelölése miatt. A jelenleg a Pécsi Ítélőtábla elnöki tisztét betöltő egykori alkotmánybíró csütörtökön jelentette be, hogy nem akar újra alkotmánybíró lenni.

Elfelejtette

Lábady és három jelölttársa jelölését kedden jelentette be Szili Katalin, a parlament elnöke, miután hosszú hónapok után végre megállapodás született a négy parlamenti párt között a bírák személyéről. Lábadyt hivatalosan a Fidesz jelölte.

Áder János csütörtökön, Lábady visszalépése után beismerte, hogy ő hibázott. Mint mondta, Lábady júniusban először elfogadta, később azonban visszamondta a felkérést. Erről azonban a Fidesz frakcióvezetője elfelejtette tájékoztatni az egyeztetéseken részt vevő párttársát, Répássy Róbertet.

Hétfőn újra próbálkoznak

Lábady visszalépése, azaz Áder tévedése miatt Szili Katalin szeptember 5-re újabb egyeztetést hívott össze, ahol a Fidesznek új jelöltet kell állítania. A másik három jelölt - Bragyova András, Kovács Péter és a jelenlegi alkotmánybírósági elnök, Holló András - bizottsági meghallgatását már kedden megtartják.

Áder csütörtöki nyilatkozata szerint már egyeztettek új jelöltjükkel, aki igent is mondott a felkérésre. A jelöltről annyit árult el, hogy eddig nem volt az alkotmánybíróság tagja. Nevét nem árulta el, mert, mint mondta, "nem akar az egyik hibából a másikba esni".

Elvi kifogások

Szili Katalin reményei szerint szeptember 12-én megválaszthatják a jelenleg a működésképesség határán álló testület új tagjait. (Az alkotmánybíróságnak a törvények szerint tizenegy tagúnak kell lennie, a működőképességhez legalább nyolc tagúnak. Mivel Holló András megbízatása két hónap múlva lejár, a testület határozatképtelenné válhat.)

Az alkotmánybírák megválasztása még így is akadályokba ütközhet, mivel az MDF fenntartásokkal fogadta csak el a jelölteket, az SZDSZ pedig jelezte, hogy elvi okokból nem fogja megszavazni az újraválasztott alkotmánybírákat. Fodor Gábor, a párt ügyvivője szerint ugyanis az alkotmánybírák újraválaszthatósága aggályokat vett fel, a bírák döntéseit befolyásolhatja, hogy azok ronthatják újraválasztásuk esélyeit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.