Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Duna TV: az ellenőrző testület az ügyészséghez és a bírósághoz fordult

2004.10.14. 20:58
A Duna TV ellenőrző testülete vitatja a kuratóriumi elnökség egyik döntésének törvényességét, amellyel ügyvezető alelnökké nevezték ki Szekeres Lászlót. A testület az ügysészéghez és a cégbírósághoz fordult és fokozott óvatosságra intette az intézmény három alelnökét.
A Legfőbb Ügyészséghez és a Fővárosi Bírósághoz fordult csütörtökön a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Ellenőrző Testülete (ET) az intézmény törvényes működésének helyreállítása érdekében - közölte a grémium képviseletében Gál András Levente elnök az MTI-vel.

Az ellenőrző testület "a mai napon megkereste a közalapítvány felett törvényességi felügyeletet gyakorló Legfőbb Ügyészséget, valamint a Duna Televízió Rt. felett törvényességi felügyeletet gyakorló Főváros Bíróságot, mint Cégbíróságot" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Duna TV felett tulajdonosi jogokat gyakorló közalapítvány kuratóriumi elnöksége szeptember 16-án bízta meg az egyik alelnököt, Szekeres Lászlót az ügyvezetői poszt betöltésével arra az esetre, ha az elnök mandátumának lejártáig, 22-ig nem sikerül új vezetőt választani. A távozó elnök bizonyos ügyekben a három alelnök együttes döntését kötötte ki.

Törvénysértést vélelmez az Et

Az ET szerint a kuratórium elnöksége a médiatörvénnyel ellentétes módon vonta magához az elnököt helyettesítő személy(ek) kijelölésnek jogát."Törvényellenesen helyezte hatályon kívül Pekár István leköszönt elnök (...) utasítását, miszerint a három hivatalban lévő alelnök együttesen jár el helyettesként az elnöki jogkörökben; majd szintén a médiatörvénnyel ellentétes módon szűkítette az elnökség az általa kijelölt ügyvezető alelnök hatáskörét" - írta csütörtöki közleményében a testület.

Az ET álláspontja szerint "nem jogszerű Szekeres László gazdasági alelnök egyszemélyes, úgynevezett ügyvezető alelnöki eljárása sem". A testület szerint az elnökjelölés eredménytelensége esetén a leköszönő elnöknek nem csak joga, de egyben kötelessége is, hogy gondoskodjon a részvénytársaság irányíthatóságáról, és az elnökség egyszerű szótöbbséggel nem dönthet az elnök helyettesítésének rendjéről, megkerülve ezzel a kétharmados szavazati arányt és a nagykuratórium döntését.

Fokozott körültekintést várnak az alelnököktől

A testület rámutatott arra: közvetlenül tájékoztatja álláspontjáról a közalapítvány kurátorait annak érdekében, hogy az október 29-i kuratóriumi ülésen érdemben tudjanak foglalkozni a kialakult helyzettel. Az ET megkereste a részvénytársaság hivatalban lévő három alelnökét is, hogy a testület jogi álláspontját megismerve fokozott körültekintéssel járjanak el - áll a közleményben.

A kuratóriumi elnökség május 20-án döntött úgy, hogy pályázatot ír ki a tévéelnöki tisztségre, miután a szükséges kétharmadnál eggyel kevesebb, azaz a nyolcból öt tag támogatta, hogy kezdeményezzék: a nagykuratórium négy évvel hosszabbítsa meg Pekár István mandátumát. A pályázat elbírálása során a testület júliusban és szeptemberben sem tudott elnökjelöltet állítani, az utóbbi esetben új pályázat kiírásáról sem sikerült döntenie.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.