Miklós
-7 °C
2 °C

Magyarországra jön Bush?

2006.01.18. 12:55
Az Egyesült Államok elnöke az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója után érkezhet Magyarországra. A nagykövet szerint a két ország viszonyát a magyarországi választások eredményei nem fogják befolyásolni.

George W. Bush amerikai idén Magyarországra látogathat, mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövete, George Herbert Walker egy szerdai háttérbeszélgetésen. A nagykövet két héttel ezelőtt találkozott az amerikai elnökkel, aki előreláthatólag az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója után érkezhet Magyarországra.

A látogatás időzítése függ azonban George Bush programjától, így várhatóan a novemberi amerikai kongresszusi választási kampány nagyban befolyásolhatja a magyarországi vizit időpontját. Walker nagykövet hozzátette, Magyarország olyan közép-kelet-európai állam, ahol eddig nem járt a hivatalban lévő amerikai elnök, ezért mindenképpen várható Bush idejövetele.

Javulás a vízumkiadásban

Walker beszélt arról is, hogy az USA szeretné megkönnyíteni a magyar állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba. Tavaly már 80 százalékos volt az aránya az elfogadott vízumkérelmeknek, 2004-ben ez az arány egyébként még csak 75 százalékos volt.

A nagykövet elmondta: Washington elégedett a magyar-amerikai kapcsolatok jelenlegi állásával, és arra számítanak, hogy ez így is marad. Walker szerint ezt nem fogják befolyásolni a közelgő magyar választások sem. Szerinte mind az ellenzékkel, mind pedig a mostani kormánypártokkal jó a kapcsolata Washingtonnak.

A nagykövet kiemelte, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok viszonya is rendkívül jól alakul, különösen az új német kancellár, Angela Merkel legutóbbi washingtoni látogatása miatt emelte ki ezt a nagykövet.

Washington támogatja az Európai Unió, pontosabban Nagy-Britannia és Franciaország kezdeményezéseit is Iránnal kapcsolatban, és szerinte az EU és az USA együttműködése ebben a tekintetben is nagyon kedvező.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!