Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Orbánné volt cégétől a csak ecetnek jó szőlőt is megvették

2005.08.25. 09:24
Sem a szakma, sem a bortörvény nem ismerte az aszúkra érvényes leggyengébb kategóriát, amit 2001-ben hozott létre a Tokaj Kereskedőház, derül ki a Népszabadságból. A gyengébb termést hozó évben a Szárhegy-dűlő Kft. tagjai így szabadultak meg a csak ecet készítésére alkalmas szőlőjüktől.

Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) az Orbán-kormány időszakában Lévai Anikó résztulajdonában álló cégtől, annak tulajdonosaitól, illetve a Stumpf családtól több tízmillió forint értékben vásárolt szőlőt, írta két héttel ezelőtt a Népszabadság, amely most felesleges szőlőfelvásárlásokról ír.

A TK a gyengébb termésű 2001-es évben még a 13-15 cukorfokos, vagyis csak ecet készítésére alkalmas szőlőt is megvette. Az aszúkra érvényes, leggyengébb III. osztályt kettéosztották és ezer (45 és 49 mustfok között), illetve nyolcszáz forintot (40-44) fizettek érte.

A III. osztály alsó kategóriáját sem a szakma, sem a bortörvény nem ismerte, mondta az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló bizottság előtt Kiss László vezérigazgató, aki szerint a felvásárlás miatt máig harmincezer hektoliter felesleget tárolnak. Hegedűs Zoltán, akkori vezérigazgató szerint viszont a gyengébb aszúból is jó bort lehet előállítani, akinek menesztéséhez éppen a "gyenge minőségű árualap" felvásárlása vezetett.

A legalsó kategóriába sorolható a Szárhegy-dűlő Kft. tagjai közül a Madarász Attila volt Postabank-elnök és Duda Attila által eladott aszú (ők fejenként félmillió forintot kaptak 624-624 kilóért, vagyis 801 forintot kilójáért).

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.