Judit
-2 °C
8 °C

Háromnapos sztrájk az egészségügyben

2000.11.28. 15:19
Országos demonstrációt és kétórás figyelmeztető sztrájkokat hirdetett az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) december 7. és 9. között. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke kedd délelőtti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ezzel a lépéssel elsősorban az országgyűlési képviselők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a kétéves költségvetési javaslat nem biztosít fedezetet az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók régóta elmaradt bérrendezésére. Cser nem kívánta értékelni Gógl Árpád miniszter tevékenységét, de annyit megjegyzett, hogy ,,nem kielégítő a minisztérium szakmai működése".
Miskolcon kezdődik és Budapest belvárosában ér véget az a demonstrációsorozat, amelyet Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke jelentett be kedd délelőtt, a szakszervezet sajtótájékoztatóján. A miskolci nagygyűlés a figyelemfelkeltés mellett megnyitja azt a tárgyalássorozatot is, amely a helyi szinten működő egészségügyi és szociális intézményekben folytatnak az intézmények vezetői a szakszervezet képviselőivel. Az egyeztetők nevét nem kívánták nyilvánosságra hozni, és egyelőre az is bizonytalan, hogy hány intézmény csatlakozik a naponkénti kétórás figyelmeztető sztrájkokhoz. Cser Ágnes kiemelte, hogy a kétórás figyelmeztető sztrájkok nem járnak együtt munkabeszüntetéssel, és nem gátolják a betegellátást.

Nem hallgatták meg a véleményüket

Az első két nap helyi szintű belső egyeztetései után a szakszervezet országos demonstrációra hívja a tagjait Budapest belvárosába. - Idevárjuk azokat az állampolgárokat is, akik egyetértenek a követeléseikkel, és nem akarják, hogy folyamatosan romoljon a betegellátás minősége - mondta Cser Ágnes. Részletes és konkrét számokkal, valamint a demonstráció nagyságával kapcsolatban nem tudtak nyilatkozni a szakszervezeti vezetők, csupán annyit jegyeztek meg, hogy az ágazat 200 ezres táborának eddig senki sem vette figyelembe a véleményét.

A lelkiismeretre akarnak hatni

Az országgyűlés előzetes várakozások szerint december 18-án és 19-én szavaz a kétéves költségvetésről. Cser szerint a demonstráció legfőbb célja, hogy meggyőzzék a képviselőket arról, hogy szavazzák meg azt a három módosító indítványt, amely fedezetet biztosítana az egészségügyi, valamint a szociális szféra dolgozóinak bérrendezésére.

Az Index kérdésére Cser Ágnes kifejtette, hogy az esetleges miniszterváltáshoz nincs köze sem a szakszervezetnek, sem a demonstrációnak. A kormányfőnek tiszte értékelni a miniszterek tevékenységét, nem nekünk - mondta az elnök, majd hozzátette, hogy ,,nem kielégítő a minisztérium szakmai működése".

Annak ellenére, hogy a 2000-es év az ,,egészségügy éve", az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók nettó átlagkeresete 35 és 39 ezer forint között mozog. Ez két százalékos reálkereset-csökkenést jelent a tavalyi évhez képest, és addig nem változik a csökkenő tendencia, míg az idei 90, és a jövő évi 80 milliárd forintos forráshiányt ki nem egyenlíti a kormányzat. A szakszervezet 30 százalékos béremelést tartana reálisnak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.