Mária
-7 °C
3 °C

Perrel követelik vissza az egyetemtől a pénzt

2006.04.04. 15:03
Jogtalan díjfizetés miatt pert indítottak A Szegedi Tudományegyetem ellen.

Próbaper indult a Szegedi Tudományegyetem ellen, mivel az egyetem Budapest Média Intézetének több hallgatója sérelmezte, hogy jogtalan díjfizetésre kötelezték tanulmányaik során. Schöberl Márton, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökségi tagja elmondta, a diákok jogi képviseletét és a per költségeit a HÖOK vállalta magára.

Változtatott gyakorlatán

A hallgatók a perrel precedenst kívánnak teremteni azoknak a hallgatóknak, akik hasonló helyzetben vannak. Az egyetem már változtatott jogsértő gyakorlatán, és ma máshogy hirdeti a képzést, mint korábban. "Ha nem volt jogsértő a korábbi gyakorlat, akkor miért változtattak rajta?" - tette fel a kérdést.

A próbapert indító Swiderski Erika közölte: 2004-ben végzett a BMI-ben, s összesen 860 ezer forintot kellett fizetnie - szerinte jogtalanul - tanulmányaiért. Kezdetben félévente 80 ezer forintot kellett befizetnie, majd ez az összeg a harmadik évtől 90 ezer forintra nőtt.

Államilag finanszírozott

A Szegedi Tudományegyetem három levelező tagozatos, államilag finanszírozott, kommunikáció szakos hallgatója még 2005 tavaszán fordult az oktatási jogok biztosához. A diákok kifogásolták, hogy bár államilag finanszírozott képzésre járnak, mégis 80 ezer forintot kellett félévente befizetniük a Média Menedzser Oktató Kft. számlájára fejlesztés címén.

A hallgatók csak akkor iratkozhattak be az intézetbe a következő félévre, ha befizették ezt az összeget. Az eset kapcsán Aáry-Tamás Lajos azt az álláspontot alakította ki, hogy ilyen címen nem szedhető díj a diákoktól. Később hasonló tartalmú álláspontot fogalmazott meg a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Kodolányi János Főiskola és Modern Üzleti Tudományok Főiskolája esetében is.

A perre való tekintettel a Szegedi Tudományegyetem nem akar az ügyben nyilatkozni, közölte az MTI-vel Keczer Gabriella, az intézmény szóvivője.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.