Natália
-3 °C
7 °C

'A hit magánügy'

2004.02.15. 20:59
Az SZDSZ az egyházak finanszírozására vonatkozó javaslatot nyújt be a parlamenthez annak érdekében, hogy a jövőben az egyházak hitéleti tevékenységét ne közpénzből, hanem a hívők felajánlásaiból finanszírozzák - közölte Demszky Gábor vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
A budapesti főpolgármester, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője elmondta: egyik javaslatuk értelmében a személyi jövedelemadó felajánlható, kétszer egy százalékát össze kell vonni, hogy a polgárok szabadon dönthessenek arról, milyen szervezeteket kívánnak támogatni.

Kétszer egy százalék

Demszky Gábor közölte: készek megvizsgálni, miképp lehetne növelni a felajánlható, összesen két százalékos adóhányadot. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy a két százalék három százalékra növekedjen.

Demszky Gábor közölte: az egyházak közfeladatait, valamint a műemlékvédelmet továbbra is az államnak kell finanszíroznia.

Politikai kérdés

Az SZDSZ szerint kényszerpályára tereli az egyéni meggyőződést, ha az egyház egy közhatalommal összefüggő intézményként jelenik meg - mondta Fodor Gábor a párt szabad tanácskozásán vasárnap a fővárosban. A Tilos Rádió kapcsán kialakult helyzet annak köszönhető, hogy Magyarországon a rendszerváltás után a vallásosság-nem vallásosság kérdése elsősorban politikai kérdéssé alakult át - vélekedett az SZDSZ ügyvivője.

Mint mondta, a magyar közéletben a tiszta beszéd hiányának oka, hogy a radikális liberális pártként induló Fidesz jobboldali elkötelezettségét bizonyítandó a háború előtti magyarországi állam-egyház modell mellett lép fel határozottan, míg a szocialisták a Kádár-rendszerbeli gyökereik "kompenzációjaként" tesznek gesztusokat az egyház felé.

Buda Péter, a Miniszterelnöki Hivatal egyházügyi tanácsadója elmondta, a kormányzati egyházpolitikai koncepció finanszírozással kapcsolatos célja, hogy a hívek tartsák fenn az egyházakat. Az egyházügyi szakértő kitért arra is, a vallások közéleti szerepének növekedése világviszonylatban is felerősödőben van, ebbe a vonulatba illeszkedik az uniós alkotmány körüli vita is.

Az MDF elítéli az SZDSZ egyházi támogatásról szóló javaslatát

Az MDF elítéli Demszky Gábor (SZDSZ) javaslata, amellyel összevonná a személyi jövedelemadó felajánlható kétszer egy százalékát - tájékoztatta az MTI-t a Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának MDF-es elnöke vasárnap közleményben. Szászfalvi László közlés szerint az MDF úgy véli: ez a bejelentés összhangban van a kormány kiszivárgott egyházpolitikájának tervezetével, "amely egymásnak ugrasztaná a civil szervezeteket és az egyházakat".

"Demszky Gábor nyilatkozata arra utal, hogy az SZDSZ Európai Parlament kampányának szerves részét képezi az egyház és keresztény ellenes emberek voksainak megszerzése" - olvasható a közleményben. A közleménye szerint az MDF ezért elítéli a főpolgármester javaslatát, és azt ajánlja neki, hogy inkább a főváros gondjaival és problémáival foglalkozzon, és ne az egyházak mozgásterét szűkítse.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.