Belpolitikai válság percről percre

2006.10.16. 13:43

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szocialista Géczi József Alajos - aki nemrég Navracsics Tiborral sétálgatott a folyosón - most, nem tudni miért, a fideszes padsorokban ücsörög.

  • "Az államigazgatás stabil működését, stabil közszolgáltatást kell teremteni, ezzel egyetértek" - jelentette ki Katona Béla az MSZP frakcióvezető-helyettese Navracsics Tibor szavaira reagálva.

    "Úgy gondolom, manapság kicsit sokat beszélünk a reformokról. Én azt hiszem, hogy ezek a reformok nem szólnak másról, mint visszatérni egy normális működéshez. Ha csak az oktatást nézem: képeztünk egy csomó olyan diplomást, akire nem volt szükség. Ha most olyanokat képzünk, akikre szükség van, ez nem reform, csak visszatérés a normális kerékvágásba. Ha a nyugdíjreformról beszélünk, ne azzal riogassuk az embereket, hogy megemeljük a 62 éves korhatárt, amikor az átlagos nyugdíjba vonulás az 53 év. A különbözetet az adófizetők fizetik meg" - mondta.

    Katona Béla szerint az egészségüggyel eddig két dolog történt: minél több pénzt belepumpáltunk, vagy olyan lobbiknak engedve olyan fejlesztéseket hajtottunk végre, amire semmi szükség nem volt. Ezért van, hogy óriási különbségek vannak egy budapesti és egy szabolcsi intézmény között. "Ha azt akarjuk, hogy mindenki ugyanazt kapja az a normális élet visszaállítása. Ha azt mondjuk, hogy az kapjon szolgáltatást, aki fizeti a járulékot, és aki nem fizeti, az is fizesse meg a költségeket, az sem reform" - mondta.

  • Némi zavar mutatkozott a folyosón várakozó fideszes képviselők között, hogy mikor is kell bemenniük az ülésterembe. A képviselők arról kaptak körsms-t, hogy a miniszterelnöki felszólalás alatt kell távol lenniük. Egyes honatyáknak viszont újdonságnak hatott, hogy a miniszterelnöki felszólalásra reagáló frakcióvezetői szónoklatokra a kormányfő újabb felszólalásban reagálhat.

  • "Csáky András arra emlékeztetett, ha egy vállalkozás nincsen túl jó bőrben, az nem a pénzek elvonásával kezdődik. Egyetértek. A folyamat azzal kezdődik, hogy mélyreható, szerkezeti-működési átalakítást kezdeményezünk, és ahhoz rendelünk forrásokat" - reagált az elhangzottakra Gyurcsány Ferenc. Elmondta, hogy 2002-ben béreket emeltünk az egészségügyben, de mást nem tettünk. Hiba volt, mert csak ideig-óráig jelentett megoldást, vallja be.

  • "Nem hallom azt a pártvezért, aki mindig a nemzetközi vállalatok ellen szónokol, hogy felszólalna a legerősebb gyógyszeripari vállalatokat támogató gyógyszertámogatási rendszer megváltoztatására, vagy kiállna a kormány ezirányú szándékai mellett" - jelentette ki Gyurcsány.

    Pedig ezekben a küzdelmekben szükség lenne az ellenzék támogatására is, mert a kormány kemény csatákat vív az adófizetők érdekében, mondta az üres ellenzéki padsorokra pillantva. "Ha van nemzeti ügy, amihez érdemes támogatást adni, az ez. Hogy ne költsük haszontalanul el azt a pénzt, amit az adófizetők befizetnek" - mondta.

  • Nem érti a Fidesz frakcióvezetőjét Gyurcsány. "Navracsics úr egyrészt azt mondja, hogy a kormány nem csinál semmit, majd egyeztetni akar. Akkor az nem igaz, hogy nem csinálunk semmit, mert akkor nem lenne miröl egyeztetni." - mondta. Navracsics szerinte csak bele akart rúgni a kormányba, de nem működik együtt. "Kevesebb a bekiabálás, nyugodtabb a hangulat" - mondta az ellenzék távolmaradására utalva. Szerinte a tárgyilagosság jó. "Legyünk tárgyilagosak, próbáljunk meg beszélni egymással, és ne féljünk közösen támogatni egy-egy jó ügyet" - mondta, hozzátéve, hogy ennek szerinte a Kossuth téren tüntetők is örülnének.

  • Szépen lassan kezdenek beszállingózni az ülésterembe a fideszes képviselők.

  • Most már a Fidesz elnöke is az ülésteremben ül, épp Semjén Zsolttal beszélget.

  • Nem az a legnagyobb problémája az országnak, hogy válság van, az sem, hogy többszintű, hanem az, hogy nincs a kezünkben a megoldás kulcsa. Nem azért, mert nem tudjuk, mi az, hanem mert egy akadály van a megoldás útjában, kezdte beszédét Harrach Péter (KDNP).

    Nemzeti egység, együttműködés kellene, azonban ennek két feltétele van: egy erős legitimációval rendelkező kormányzat, ez a mostani nem ilyen. A másik a politikai oldalak összefogása: ez az, aminek akadálya van.

    Hogy lehet, hogy a szocialista frakcióban ülő szociáldemokrata, szocialista képviselők nem voltak képesek megakadályozni, hogy ráeresszék az országra Gyurcsány Ferencet, aki neoliberális zsákutcába juttatta az országot. Nem csupán a személyével, hanem az általa képviselt politikai magatartással van baj.


    Fotók: Huszti István

    Szeinte az, hogy Gyurcsány beszél az őszinteségről olyan, mintha a prostituált a szüzesség szépségeiről beszélne. Nagy munkabírás, kiváló színészi képesség, nincsenek gátlásai és nem érez szégyent. "Hát, T. képviselőtársaim: együttműködésre szükség van, az akadályt el kell gördíteni. Én ehhez sok erőt kívánok" - mondta Harrach Péter.

    Az Orbán-kormány családügyi miniszterére reagálva Kiss Péter kiejelentette: a képviselő összekeverte a parlamentbe és a Kossuth térre szánt beszédét.

  • "Megdöbbentő, hogy egyesek úgy gondolják, itt az ideje támadást indítani a rendőrség és a hatóságok ellen" - jelentette ki Vadai Ágnes szocialista képviselő. Mint mondta, elfogadhatatlanok a rendőri túlkapások, de az állampolgári túlkapások is. Szerinte a rendőrök többsége tisztességesen járt el. "Nem most van ideje annak, hogy nekimenjünk a rendőröknek, amikor életüket kockáztatva védenek mindannyiunkat. Barokkos túlzás rendőri brutalitásról beszélni" - mondta.

    A bírók nevének nyilvánosságra hozatala Vadai szerint támadás mindannyiunk ellen. "Mi demokraták, nem engedhetjük meg azt, hogy realitásérzéküket elvesztett emberek fenyegessék a parlamentet. Ez nem pártpolitikai ügy, ez demokratikus ügy" - mondta.

  • A rendőrség feladata a közbiztonság és a belső rend védelme, kezdte válaszát Vadai Ágnes támogató jellegű interpellációjára Petrétei József rendészeti miniszter. "A rendőrség vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy a rendőrök a hatályos jogszabályok és előírások alapján járjanak el". Petrétei szerint számos jogorvoslati lehetőség áll az ártatlanul letartóztatottak előtt. "Hagyjuk a rendőrt, hogy a rendet őrizze".

    A bírák nevének és telefonszámának nyilvánosságra hozatala, mint mondta, nem jogellenes, de fényképük és egyéb személyes adataik kikerülése már törvénysértő.

  • Az egészségügy kivéreztetésének megakadályozása érdekében demonstrációra hívja október 18-ra Budapestre, az Olimpiai parkba tagságát a Magyar Orvosi Kamara, tájékoztatta hétfőn az MTI-t a testület titkára, a demonstráció főszervezője. Azért tiltakoznak, mert a kormány jelenlegi politikája a kórházbezárások nyomán ellehetetleníti az egészségügyben dolgozók megélhetését.

    A demonstrációs szándékot közvetlenül az váltotta ki, hogy kimerülni látszanak a kormányzattal folytatott, az igazi egészségügyi reformról szóló tárgyalások.

  • Az MDF-es Csapody Miklós gyorsan áttekintette a ’48-as és az ’56-os szabadságharcok történetét, majd megállapította: ez a nép ma, amikor szabad, nem képes összefogni. Inkább tobzódva acsarkodik. A felelősség a tömegpártoké, nincs politikai elit, csak vezető rétegek vannak. Ez az akadály, holott az ország nyugalomra vágyik.

    Ezért az MDF azt kéri a többi párttól, hogy október 23. és november 4. között a pártok tegyék félre az acsarkodást, csak erre az időre. Azt kérjük, hogy a közöttünk élő hősök meghívásával magunkat tiszteljük meg. Csapody a történelmi egyházakat is arra kérte, körlevélben kérjék az embereket erre. Az MDF nem chartát akar, be nem tartott erkölcsi kódexet, hanem méltó ünnepet, fejezte be beszédét.

    Nem Gyurcsány Ferenc miatt, nem Orbán Vikot miatt, hanem Nagy Imre miatt, Mansfeld Péter, ’56 hősei miatt jön Magyarországra október 23-án a 40 európai vezető. Nem politikusként, hanem nemzetük képviseletében ennek a nemzetnek a kedvéért, válaszolt Csapodynak Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára

  • 2006 szeptemberében felkerestük a rendőröket, akik részt vettek az MTV védelmében. Nemcsak a káoszról beszéltek, hanem arról, úgy érezték: magukra hagyták őket. A miniszterelnök számon kérte a rendőrséget, és hiányosságokat fedezett fel, mondta Lázár János (Fidesz). Most hétvégén békés tüntetést tartottak a rendvédelmi dolgozók, tűzoltók. Van-e ennél nagyobb fricska a kormánynak? Fegyveres testületek tagjai vonták meg a bizalmat a kormánytól. Itt már arról van szó, mit gondol a kormány a rendről.

    Augusztus 20 és szeptember 18 arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány téblábol. A kormány nem áll a rendőrök mögött, nem lehet kicsinyes velük szemben, mondta Lázár János fideszes képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke.

    A kormány tisztában van ezzel, igyekszünk biztosítani a hátteret., válaszolt Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter, majd hosszas felsorolást tartott elvégzett és folyamatban lévő fejlesztésekről.

  • Veres pénzügyminiszter a parlament büféjében babgulyást kért 390 forintért, plusz két szelet kenyeret 20 forintért, majd utána egy vargabélest vaníliaöntettel 290 forintért. Nem kellett azonban magányosan ennie, egy őszes hajú szocialista csatlakozott hozzá.

  • Balog Zoltán fideszes képviselő azért interpellálta az igazságügyi és rendészeti minisztert, mert kíváncsi volt arra, miért nem tudták megvédeni a rendőrök az MTV Szabadság téri épületét, illetve elfogadhatónak tartja-e a tárcavezető a rendőri túlkapásokat.

    Petrétei József rendészeti miniszter úgy reagált: az országos rendőrfőkapitány szakmai vizsgálatot rendelt el a Szabadság téri események feltárására, ami jelenleg is zajlik. A Szabadság téri ostrom utáni zavargások során törtét esetleges rendőri túlkapásokról azt mondta, az ezek ügyében inult vizsgálatot követően tud tájékoztatást adni.

    Leszögezte ugyanakkor, számos jogorvoslati lehetőség áll rendelkezésre, ha valaki sérelmez egy rendőrségi intézkedést. Balog Zoltán nem, a parlament viszont elfogadta a miniszteri választ.

  • Nem tudják a szocialisták, ki lehet a menesztve lemondott Katona Tamás utódja. Felmerült például Szabó Lajos neve, aki az Indexnek azt mondta, őt ilyen kéréssel nem keresték meg, és nem tudja ki követheti a PM államtitkárát. Egy másik szocialista politikus simán lehülyézte azt, aki elvállalja, mert szerinte ez az állás nagyon rövid időszakra szóló pozíciót nyújt.

  • Meglehetősen feldúltan távozott Gyurcsány Ferenc parlamenti dolgozószobájából Szili Katalin, az országgyűlés szocialista elnöke. Tudósítónk kérdésére nem kívánt beszámolni arról, hogy miről tárgyalt a kormányfővel. A miniszterelnöki dolgozószobába bepillantva tudósítónk Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét látta.

  • Philip megköszönte, hogy a csipősnek tűnő hidegben is sokan kimentek a Kossuth térrek. Elmondja, hogy ha hül az idő, akkor vagy forralt bort vagy pufajkát osztogatnak majd. A műsorvezető táblaszemlét tart: útszéli kormányzás -> utcai tiltakozás, olvasható az egyik táblán. Philip ezután a parlamentben történteket idézte fel. Gyurcsány szűk éveket ígért, a fideszes és KDNP-s képviselők a folyosón várakoztak, ettől szerinte a kormányfő picit megzavarodott.


    Klikk!
  • Hargitay András, volt úszóbajnok, állatorvos a Kossuth téren arról beszélt, hogy vele van a magyar nép belé vetett hite. „Nagy a tét, igazság vagy hazugság, a többi mellébeszélés” – mondja, majd azt kérdezi, mennyit ér a doppinggal, a csalással elért eredmény. „Akiről a sportban kiderül, hogy nem tiszta eszközökkel nyert, azt kizárják, vagy eredményétől megfosztják” - folytatja.

  • „Megtörtént a bizalmi szavazás, és most már minden rendben van, újra dübörög a gazdaság?” – tette fel a kérdést Hargitay András. Kifogásolta, hogy ha az alkotmány nem tud megválaszolni egyszerű kérdéseket (igazság vagy hazugság), akkor bonyolultabb dolgokra hogyan tud válaszolni. Az alkotmányozó nemzetgyűlés sincs benne, de attól az még egy létező dolog lehet. „A nemzet érdeke az egység. Ostoba az az ember, aki csak a jobb- vagy baloldalát használja” - mondta.

  • Philip megdicséri az Indexet, hogy milyen gyorsan tudósít a Kossuth téri eseményekről. Köszönjük.

  • Reviczky Gábor színész a kezét szorongatja és egy picit szaggatottan beszél, majd mesét mond a hét törpéről. A Szende Bajnai Gordon, a Szundi a pösze pártelnök, „Hiller Piszta”, a Morgó egy törpepárt elnöke, aki liberális diktatúrát akar bevezetni, ő Kuncze Gábor. A Hapci nevű gigerli törpe, aki az orrát túrja, és amit talál, azt megeszi, Szigetvári Viktor. Vidor a kancelláriaminiszter, aki nem állította le a tűzijátékot, Szilvásy György. A Tudor nevű dúsgazdag törpe Veres János. A Kuka nevű törpe Kóka János. Gyurcsány Ferenc pedig az álruhás Hófehérke, aki a bukott miniszterelnök.


    Klikk!
  • Philip veszi vissza a szót, és a térre eljött zalai ferenceseket üdvözölte. Beolvas egy hírt, miszerint kizárólag a Hír tévé munkatársát jegyezte be tanúnak a rendőrség a tévészékház ostroma ügyében. Gratulálunk, gyönyörű, mondja.

  • A Magyar Írószövetség választmánya hétfőn nyilatkozatban ítélte el a miniszterelnök, a kormány és a koalíciós pártok "hazug szavait és tetteit". "A Magyar Írószövetség nemzeti elkötelezettségétől vezetve, íróelődeinek szellemében a következő nyilatkozatot teszi: élesen elítéljük a miniszterelnök, a kormány és a koalíciót alkotó pártok hazug szavait és tetteit" - olvasható az 56 fős választmány hétfői ülésén elfogadott dokumentumban. A grémium szerint a nyelv, a kultúra, az erkölcsi értékek módszeres és cinikus rombolásának vagyunk tanúi és elszenvedői. (MTI)

  • Szijjártó Péter a Kossuth téren azt mondta, néhány prekoncepcióval rendelkező újságírónak el kell gondolkoznia, mert a kezd kifulladni a tüntetés cím holnap nem lesz megfelelő.

    A Fidesz szóvivője néhány órája egy hírt kapott. Stockholmból érkezett a hír, hogy a svéd kultuszminiszternek le kellett mondania, mert lebukott. Elmondta, „olyan országot szeretnénk, ahonnan a fiatalok nem elvágyódnak, hanem megtalálják a számításukat. Olyan országot szeretnénk, ahol lakásokat építenek, és nem szétverik az otthonteremtési programot. Olyan országot szeretnénk, amely nem hagyja, hogy egy bizonyos Gyurcsány Ferenc a hazugság mély és sötét mocsarába süllyessze, ahol ezt nem hagyják.

  • Sokakban élnek még a diktatúra rémképei, folytatta Szíjjártó. Mi, fiatalok, a huszononéves generáció szerencsésnek mondhatom magam, mert nem kellett átélnem a terror évtizedeit. Mert nem kellett 40 éven át hazugságok közepette élni, mert nem kellet ellenforradalomnak hazudnunk 1956-ot.

    A képmutatás ellen küzdöttek, akárcsak 1988-ban, amikor a fiatalok egy csoportja úgy gondolta, elég a megfélemlítésből, elérkezett az őszinte beszéd órája. Akkor 1988-ban is a hazugság ellen kellett küzdeni. Ők azt gondolták, ennek a végére tudnak járni, az őszinte beszéd az igaz szó korszaka köszönt Magyarországra.

    Még nem gondolták, hogy 18 évvel későbvb a fiataloknak megint a hazugság ellen kell fellépni. Mert Gyurcsány Ferenc a hazugság... [Ekkor hosszú, egyperces fújolás és „Mondjon le”, „Gyuurcsány takarodj” skandálás következett] ...sötét mocsarába akarja lehúzni az országot. Mi, fiatalok egy olyan országot akarunk, amely ezt nem hagyja, tette hozzá.

  • „Lázadnak az érettebb, bölcsebb emberek is, akik nem tűrik, hogy a hazugság áldozataivá váljanak - mondta. - Összefogunk érettek és fiatalok és együtt lázadunk a hazugság ellen” Szijjártó szerint „figyelnek minket árgus szemekkel”. Aczél Endrére és Orosz Józsefre utalva azt mondja. nemcsak figyelnek, hanem félre is magyaráznak mindent. „Aki lázad, az küzd a rossz ellen” – mondta Szijjártó.

    Néhány hete az egész ország döbbenten hallgatott, sokan meg sem lepődtek, sokan bedőltek a hazugságnak. Nem a becsapottak, hanem a hazudozók a hibásak, folytatta. A szóvivő szerint Gyurcsány azért hazudott, hogy tovább maradhasson hatalomban. „Volt itt minden, mint egy jobb fajta búcsúban, csak a mézeskalács hiányzott” – jellemezte a szocialisták választási ígéreteit.

  • A szocialisták szótárában a „csökkentjük” azt jelenti, hogy „jól megnöveljük”, a „nem lesz”, azt, hogy „jól bevezetjük”, a „kiszélesítjük” pedig azt, hogy „megszüntetjük”. Ez olyan, mint amikor egy menő étteremben egy csigapástétomról kiderül, kevertek bele disznót is. Aztán korrektül megmondják, a keverési arány fele-fele volt, vagyis egy csiga, egy disznó.

    Most pedig itt állunk szemben az igazsággal: Gyurcsány Ferenc... [fújolás, 10 mp] ...hadat üzent nekünk, a jövőnek, nekünk, a fiataloknak. Úgy voltunk ezzel a bocsánatkéréssel, mint az a nagypapa, aki elviszi unokáját a Csillagok háborújára, kijön és azt mondja, hogy „Én ezt nem hiszem el!” Mi is így voltunk a hazudozóval. Csakhogy mi nem tűrjük, ha valaki hülyének néz minket. [taps, „Gyurcsány takarodj!”, 10mp].

    Emlékezzünk arra is, volt egy pár jó napunk. Mi nagyon örültünk annak, hogy Gyurcsány úgy pattant le az ifjúsági tárca éléről, mint labda a kosárpalánkról. Aztán jött egy egészpályás letámadás, és a pénztárcáját a büdzsére, kanalát egy merőkanálra cserélte. Az egész országnak sokkal rosszabb lett. Elrontották, hazudtak reggel, éjjel és este. Hazudtak 1,5 éven keresztül, csak a hatalom megtartására koncentráltak. Na, ez az, amit nem tűrünk, hangsúlyozta Szijjártó.

  • Szijjártó egy üzenetet olvasott fel: „Kedves Gyurcsány Ferenc! A svéd kulturális miniszter ma lemondott, mert úgy érezte, nem maradhat a posztján. Ön a svéd kulturális miniszterhez hasonlóan csúnyán lebukott. Nagyobb bűn két évig hazudni, mint nem fizetni az üzemben tartási díjat. De Gyurcsány Ferenc – Szijjártó szavai szerint - továbbra is hazudik, és betegesen ragaszkodik miniszterelnöki székéhez. „A magyar fiatalok és örökifjak azt üzenik, a miniszterelnöki hatalom elvesztésétől nem kell félni, nem fog fájni” - mondta.