Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Parlamenti hivatalnok a bíróság előtt

2004.04.06. 10:51
Az iratok ismertetése után elnapolták az országgyűlés hivatalának egykori tanácsosának tárgyalását, aki a vád szerint a rendőrtiszti főiskola korábbi vezetőjével és titkárnőjével közösen segédkezett külföldiek magyar állampolgársághoz jutásához. A per egy hét múlva folytatódik.
Vádirat-ismertetéssel megkezdődött a Fővárosi Bíróságon kedden az a per, amelyben az Országgyűlés Hivatalának egykori tanácsosát, titkárnőjét és a Rendőrtiszti Főiskola volt főigazgatóját azzal vádolják, hogy pénzért segítettek magyar állampolgársághoz külföldieket.

Közös belügyes múlt

A vádirat szerint 1996 és 2000 között az elsőrendű vádlott az Országgyűlés hivatalának tanácsosa volt, az önkormányzati és rendészeti bizottságot vezető kisgazda képviselő, Bernáth Varga Balázs mellett dolgozott. A másodrendű vádlott a honatya titkárnője volt, míg a harmadrendű vádlott nyugállományú rendőrezredes, korábban a Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója volt. A bűncselekményeket megelőzően mindhárom vádlott a Belügyminisztériumban dolgozott.

A vád szerint a tanácsos több alkalommal is fellépett azért, hogy külföldi, zömmel arab országok állampolgárai magyar állampolgársághoz jussanak. A bűncselekmények során a tanácsos eljárt a Belügyminisztérium, illetve az alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven leteendő, úgynevezett állampolgársági vizsgák kapcsán a közigazgatási hivataloknál. Mindezt az ügyészség szerint azért tette, hogy rendszeres mellékjövedelemhez, az állampolgárságért folyamodók után fejenként 150-250 ezer forinthoz jusson.

Rajtaütés a Fehér Házban

A tanácsost és a titkárnőt 2000. december 8-án, a Képviselői Irodaházban fogták el. A Fővárosi Főügyészség a tanácsost hétrendbeli hivatalos személy által fontosabb ügyben, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel, közokirat-hamisítással és nyolcrendbeli hivatali visszaéléssel vádolja. Ezért halmazati büntetésként a törvény szerint akár tíz évet meghaladó szabadságvesztés is kiszabható.

A titkárnőt ötrendbeli minősített vesztegetés és négyrendbeli közokirat-hamisítás, a nyugállományú rendőrezredest egyrendbeli vesztegetés és közokirat-hamisítás kapcsán vádolja bűnsegédi magatartással az ügyészség.

A büntetőper vádlottja még két-két egyiptomi, illetve román és egy-egy libanoni, illetve szíriai állampolgár is. A keddi tárgyalást a vádirat ismertetése után elnapolták, a per jövő kedden a vádlottak meghallgatásával folytatódik.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.