Árpád
-1 °C
9 °C

Korlátozott politikai vita a miniszterelnök-választáson

2004.08.24. 15:27
A kongresszust előkészítő bizottság a miniszterelnök-jelöltekkel közösen azt javasolja, legfeljebb hat-hat felszólaló érvelhessen az aspiránsok mellett. A testület arról is intrukciókat adott a jelölteknek, miről beszéljenek kortes beszédükben. Persze a javasolt napirendet a küldötteknek is el kell fogadniuk, így lehetséges, hogy végül mindenki beszélhet, aki akar.
Juhász Ferenc az MSZP kongresszusát előkészítő ügyrendi bizottság elnökeként kedden egyeztetett a két miniszterelnök-jelölttel a kongresszus forgatókönyvéről; a közösen kialakított lehetséges ügyrendi javaslat értelmében a jelöltek beszéde után csak hat-hat támogató szólalhat fel.

Sorsolással döntenek a felszólalások sorrendjéről

Juhász Ferenc elmondta: Kiss Péterrel és Gyurcsány Ferenccel megállapodtak abban, hogy közös ügyrendi javaslatot nyújtanak be a szerdai rendkívüli kongresszus elé a lebonyolítás rendjéről. Ennek értelmében sorsolással állapítják meg, hogy Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc mondja el először beszédét, amelyet a két jelöltnek egy egységes váz alapján kell felépítenie. A szónoklatok után csak hat-hat támogató szólalhat fel, majd a titkos szavazás következik.

Időrabló volna az alapszabály betartása

Az alapszabály ugyan lehetőséget ad arra, hogy bárki megnyilvánuljon, azonban ezt azért vetették el, mert "időrablónak" találták, valamint mert a jelöléssel kapcsolatos politikai viták már le kellett, hogy záruljanak.

"A politikai vita elmaradásának egyik indoka, hogy a párt már lefolytatta a vitát a különböző testületekben, a másik pedig hogy az ország sorsáról, stabilitásáról van szó, ezért fontosnak tartjuk azt, hogy csak a valós tartalmi kérdésekről legyen szó" - hangsúlyozta Juhász Ferenc, aki arról nem kívánt felvilágosítást adni, hogy a jelöltek kit választottak felszólalóknak.

Másképp is alakulhat a forgatókönyv

A kongresszus szavazással dönt az ügyrendi javaslatról, tehát ha nem fogadják el, akkor másképpen alakulhat a forgatókönyv. Az egyeztetés eredményeképpen mindkét jelöltnek ki kell térnie beszédében bizonyos pontokra, így arra, hogy vállalják-e az MSZP 2002-es programjának és az erre alapuló kormányprogramnak a teljesítését, mit tesznek majd a 2006-os választási sikerért és mit változtatnának meg, illetve mit folytatnának a jelenlegi kormányzásból.

Miről beszéljenek?

A beszédben szót kell ejteniük a társadalmi-gazdasági modernizációs feladatok és a szociális intézményi viszonyok összehangolásáról, a párt és a kormány viszonyáról, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy mit tartanak a legfontosabb baloldali értéknek, s ez mit jelent az MSZP hosszú távú programjában.

Szólniuk kell arról, hogy miben látják az MSZP társadalmi támogatottságának csökkenését, milyen prioritásokat határoznak meg a 2005-ös költségvetésben és az adótörvényekben - mondta. Végül arról is nyilatkozniuk kell, hogy van-e olyan körülmény, amely ellehetetlenítené miniszterelnöki jelöltségüket és munkájukat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.