Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Érden tilos az ingyen újság

2000.07.21. 16:42
Megtiltotta az érdi önkormányzati lap ingyenes terjesztését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert úgy ítélte meg: a hivatal visszaél erőfölényével, amikor ingyen terjeszti a lapot, miközben a versenytárs kiadvány pénzbe kerül. A hatóság a városra emiatt háromszázezer forint pénzbírságot is kiszabott. Az önkormányzat a bíróságnál és az alkotmánybíróságnál támadja meg a határozatot, miután úgy vélik: a versenytanács nem korlátozhatja az önkormányzati jogokat. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára precedens értékűnek tarja a döntést, miután például Veszprémben szinte mindenki az önkormányzat ingyenes lapjából tájékozódik a helyi ügyekről.
Október elseje után nem terjeszthető ingyenesen az érdi önkormányzat tíz éve megjelenő lapja - döntötte el a Gazdasági Versenyhivatal. Lénárd Réka, az eljáró tanács elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott: nem általánosságban van probléma az ingyenesen terjesztett kiadványokkal. Szerinte Érden azért élt vissza erőfölényével a polgármesteri hivatal, mert a kötelező tájékoztatáson kívül az Érdi Újság interjúkat, főzési tanácsokat, keresztrejtvényeket is közöl. Márpedig a szintén közéleti témákkal foglalkozó Érdi Tükör képtelen felvenni a versenyt az önkormányzat veszteséges, ám támogatott lapjával, hiszen a Tükör pénzbe kerül.

Erdélyi László, az érdi önkormányzat jegyzője érdeklődésünkre közölte: az önkormányzat bírósághoz és az alkotmánybírósághoz fordul a döntés felülvizsgálata érdekében. Szerinte ugyanis a versenytanács nem illetékes abban, hogy felülbírálja az önkormányzat azon döntését, hogy nem kér pénzt közszolgáltatási és köztájékoztatási feladatokat ellátó lapjáért. A jegyző úgy véli: az önkormányzati törvény jogosítja fel a helyhatóságot lapkiadásra. A helyhatóság döntésének felülvizsgálatára pedig csak a bíróság, illetve az alkotmánybíróság jogosult. Erdélyi szerint a GVH határozata olyan, mintha ő érdi jegyzőként szabálysértési bírságot szabna ki a versenyhivatalra. Legalábbis mind a ketten körülbelül egyformán inkompetensek ezekben az ügyekben. A jegyző nem csodálkozna azon, ha ezek után a magánóvodák és iskolák tisztességtelen piaci magatartás miatt eljárást kezdeményeznének az ingyenes állami iskolák ellen.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára az Index kérdésére precedens értékűnek minősítette a GVH döntését. Szerinte ugyanis számos közvélemény-kutatás bizonyítja, hogy a helyi polgárok az önkormányzat kiadványaiból értesülnek a lakóhelyükön történő eseményekről. Igaz, tette hozzá a főtitkár, nem mindenhol van versenytársa az önkormányzati lapnak, mindenesetre a mostani döntés után, bármely helyi lapkiadó hasonló döntésre kérheti a hatóságot, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat. A versenyhivatal döntésének részletes indoklása egyébként egy hét múlva lesz hozzáférhető.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.