Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Egy évre kölcsönadják Szent István koponyáját

2000.07.12. 14:18
Horvátország egy évre kölcsönadja Szent István koponyaereklyéjét - állapodott meg Rockenbauer Zoltán magyar és Antun Vujics horvát kultusz miniszter. A két politikus a Dubrovniki Nyári Fesztiválon találkozott. Megegyeztek abban is, hogy tárgyalásokat kezdenek a az ereklye végleges magyarországi elhelyezéséről. A hazai illetékesek ugyanakkor még nem tudtak felvilágosítást adni arról, hol lehet majd megtekinteni az ereklyét.

A magyar és a horvát kultuszminiszter megegyezése értelmében Horvátország a millenniumi év tiszteletére 2000. augusztus 20-tól 2001. augusztus 20-áig kölcsönadja Magyarországnak Szent István koponyaereklyéjét, amit most egy dubrovniki múzeumban őriznek.

Magyarország haladéktalanul megindítja az ideiglenes átadáshoz szükséges hivatalos eljárást. Ezzel párhuzamosan a két minisztérium között tárgyalások kezdődnek annak lehetőségéről, hogy az ereklye - kölcsönös ajándékozás alapján - véglegesen Magyarországra kerülhessen - tájékoztatták az Indexet a Nemzeti Kulturális és Örökség Minisztériumában.

A koponyaereklye a legenda szerint államalapító királyunk szentté avatásán került elő. Az 1083-ban lezajlott szertartás keretében újratemették Szent Istvánt, s állítólag ekkor vették ki a koporsóból a szent jobbot, illetve néhai királyunk koponyáját. Szakértők szerint az ereklye valódisága megkérdőjelezhető, ám nem lehet megállapítani, hogy valóban Szent István koponyáját őrzik-e Dubrovnikban, mivel annak megvizsgálását éppúgy nem hagyják jóvá, ahogy a Szent Jobbét sem.

Az ereklyét bemutatják majd a nagyközönségnek is, ám az Indexnek egyelőre sem a kultusztárcánál, sem a millenniumi ügyekkel foglalkozó kormánybiztosi irodánál nem tudták megmondani, milyen helyszínen láthatják majd az érdeklődők. Az Index utolérte Dubrovnikban Rockenbauer Zoltán sajtókapcsolatokért felelős munkatársát, s Kőhalmi Andrea ugyancsak megerősítette: a kölcsönadás augusztusi időpontja már biztos, a leendő bemutató helyszínéről azonban még nincs döntés.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.