Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Megkezdődött az érettségi

2006.05.05. 09:24
A nemzetiségi diákok nyelvi és irodalomvizsgájával megkezdődött az idei érettségi. A horvát, német, román, szerb, szlovák, szlovén nemzetiségű tanulók közül 342-en emelt színtű, 199-en középszintű vizsgát tesznek. A tételeket csak reggel szállították ki, hogy elkerüljék a tavalyi botrány megismétlődését.

Rendben megkezdődött az idei érettségi a nemzetiségi gimnáziumokban. Pénteken csak a kisebbségek iskoláiban érettségiznek a végzős tanulók, nemzuetiségi nyelvből és irodalomból. Idén 342 nemzetiségi tanuló tesz emelt színtű, 199 diák középszintű vizsgát. A diákok horvát, német, román, szerb, szlovák és szlovén nyelvekből tesznek írásbelit.


Érettségi a Horvát Nemzetiségi Gimnáziumban
Fotó: Katona Bogi

Az idei érettségi vizsgákat a tételek tavalyi, idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt szigorított biztonsági intézkedések mellett szervezik. Az idén minden szinten minden tárgyból több egymással egyenértékű feladatsor készült, s sorsolással választják majd ki a végső feladatsort.

Az érettségi feladatlapok csomagolását az OKÉV logisztikai osztálya végzi megfelelő biztonsági berendezésekkel felszerelt épületében, s a csomagolás és tárolás idejére 24 órás őrség garantálja majd a biztonságot. A tételeket leplombált csomagterű gépjárműveken szállítják, s a gépkocsivezető mellett legalább még egy kísérő tartózkodik majd.


Ellenőrzött izgalom
Fotó: Katona Bogi

A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, a vizsganap reggelén kerülnek ki az iskolákba, addig az őrzésük az illetékes körzetközponti jegyzők feladata. A tételeket tartalmazó biztonsági tasakok csak a vizsgák előtt harminc perccel bonthatók fel, s erről jegyzőkönyv készül.

A tételeket a tantestület három tagjából álló bizottság előtt kell felbontani. Jegyzőkönyv készült, illetve készül a nyomtatási folyamatokról és a selejtekről is. Az idei érettségik lebonyolítására 2,5 milliárd forintot különítettek el. A vizsgák hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!