Árpád
-2 °C
9 °C

Nincs felelőse az érettségi botránynak

2005.09.09. 16:37
Az érettségi feladatlapok mozgása nem követhető nyomon, nem elszámoltatható, utólag nem ellenőrizhető, állapította meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az idei érettségibotrányok vizsgálatában. Személyi felelős nincs.

Az idei érettségi fiaskót lényegileg az okozta, hogy a kétszintű vizsga bevezetése miatt jelentősen megnőtt a feladatlapok példányszáma, és több külső szereplőt vontak be, olvasható a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) most nyilvánosságra került jelentésében. A Kehi szerint az érettségi titkosságának megőrzéséhez a megfelelő jogszabályok nem voltak meg, és az intézmények sem alkalmazták a szükséges biztonsági eszközöket.

Szabadon mozoghat

"Jelenlegi formájában a vizsga-feladatsorok mozgása az elkészítéstől a felhasználásig nem követhető nyomon, így nem elszámoltatható, utólag nem ellenőrizhető" - olvasható a jelentésben, amely szerint a hatályos jogszabályok nem írják elő, hogyan kell kidolgozni és kezelni az írásbeli érettségi feladatlapjait.

Az idén az érettségi előtt nyilvánosságra kerültek a feladatlapok. Az érettségitételek a május 9-i magyar érettségi napja előtt letölthetőek voltak a internetről, és a többi érettségitárgy feladatait is elérhetővé tettek ismeretlenek. Az Oktatási Minisztérium feljelentése miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódott az ügyben.

Idén megváltozott a felvételi szisztéma az előző évekhez képest. Kétszintű érettségit tehettek a végzősök, és azok is, akik az előző évben érettségiztek. Az ismétlők pluszpontokhoz juthattak a felvételin, ami szintén vitákat okozott.

Erre nem készültek

Korábban az érettségi előtt közvetlenül nyilvánosságra hozták a tételeket, de az idén, már előre kinyomtatták a feladatlapokat, amelyeket egy raktárban őriztek.

Az érettségiről OM honlapján nyilvánosságra hozott Kehi-jelentés szerint nincs olyan szabályozás, miként lehet megelőzni azt, hogy az adatok illetéktelenek kezébe jussanak. Hiányosak a szabályok arra vonatkozóan is, hogyan kell az iskoláknak átvenni, tárolni és felnyitni az érettségi feladatlapokat tartalmazó csomagokat. Az OM ugyan kiadott körleveleket erről, a Kehi szerint azonban mindez nem helyettesíti a jogszabályokat.

A feladatlapokat készítő nyomda esetében sem a közbeszerzési eljárás, sem a szerződéskötés során nem rögzítették, hogy a kétszintű érettségi vizsga központi feladatlapjai szolgálati titoknak minősülnek. Történt mindez annak ellenére, hogy a lapokat az OKÉV tavaly november 10-én szolgálati titokká minősítette.

A Kehi szerint az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont, a Nemzeti Szakképzési Intézet és Országos Közoktatási Intézet az érettségi feladatlapokat nem az általános ügyiratkezelés szabályai szerint tartotta nyilván, és a titkos ügyiratkezelést nem építették ki. Ebben a helyzetben "az érettségi vizsgatételek útja, azok pillanatnyi helyzete, a betekintők köre, a hozzáférés körülményei nem voltak dokumentálva, a nyilvántartások hiánya miatt nem volt követhető, és az érte való felelősség sem állapítható meg" - áll a jelentésben.

Felelős nélkül

Az oktatási tárca noha ígéri, maradéktalanul teljesíti a Kehi ajánlásait. Azt állítják, hogy "az új érettségi tartalmi elemei sikeresen vizsgáztak". "A tétellopás rámutatott arra, hogy a korábbi évtizedekben megszokott, jól működő logisztikai rendszer és szabályozási környezet változtatásra szorul."

A jelentésben személyi felelősséget nem állapítottak meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.