Ambrus
-7 °C
3 °C

Erőmű a határon

Újabb határvidéki vízierőmű-probléma látszik körvonalazódni, ezúttal déli határunkon. A horvát erőmű ugyan éppen nem magyar területen épülne, de hatásai a szomszédos Nemzeti Parkban is érvényesülnének.
Nagy felháborodást keltett zöld érzelmű körökben a horvát kormány bejelentése, miszerint a közeljövőben új vízi erőmű építését kezdik meg a Dráva horvátországi szakaszán. Az Emisszió Természet és Környezetvédelmi Egyesület tiltakozó körlevelet indított útjára az interneten, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a tervezett erőmű környezetkárosító hatásaira.

Duna-Dráva Nemzeti Park
Az eredeti elképzelés egy Jugoszláviával közös nemzeti park létrehozása volt. A politikai helyzet miatt azonban a Nemzeti Parknak csupán a magyar szakasza jött létre, 1996 tavaszán. A park még így is egyedülállóan gazdag élőhelyskálával rendelkezik: a vízi élőhelyek mellett van itt erdő, láperdő, homokgyep is. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén találhatóak olyan ismert vidékek, mint a gemenci erdő, a Dráva-menti síkság vagy a barcsi borókás.
Az erőmű története azonban jóval előbb, még a vízi erőmű építések lázában égő nyolcvanas években kezdődött. A magyar és jugoszláv kormányok egy közös Dráva-erőmű építésével kívánták megpecsételni a két nép szocialista elveken nyugvó barátságát. A történelem azonban új irányt adott az eseményeknek, a jugoszláv fél más jellegű műveletekkel volt elfoglalva, hazánk pedig nemzeti parkot hozott létre a Dráva teljes hosszán.

A jogutód horvát fél az utóbbi néhány évben azonban ismét felmelegítette a vízi erőmű, többek szerint lejárt szavatosságú konzervjét. Mivel hazánk visszalépett, a beruházásra a határfolyó azon ötven kilométeres szakaszán kerülne sor, amely teljes egészében horvát területen vezet. Az erőmű mégsem csak a horvátok belügye. Síkvidéki erőműről lévén szó, működtetéséhez a folyót nagy kiterjedésű - mintegy 26 négyzetkilométeres - víztározó segítségével fel kell duzzasztani. Ennek hatásai pedig a magyar oldalon, ezenbelül is a védettségnek örvendő Duna-Dráva Nemzeti Park területén is érzékelhetőek lennének. Az espoo-i egyezmény szerint, melynek mindkét ország aláírója volt, nem valósítható meg olyan beruházás, amely egy másik ország környezetére jelentős hatással van.

Radnai Anikó, a Környezetvédelmi Minisztérium stratégiai főosztályának munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hivatal már kérte a horvát felet: környezetvédelmi hatásvizsgálataikat a magyar oldalra is terjesszék ki. Az eddig elkészült horvát vizsgálat ugyanis a hazánkra kifejtett hatásokkal nem foglalkozik.

A Novo Virje-i vízi erőművel kapcsolatban egyébként - történelmi pillanat - közös álláspontot képviselnek hazánk hivatalos szervei, a szakma és a civil szervezetek. A Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Iványi Ildikó szerint, ha bebizonyosodik a környezetkárosítás ténye, a magyar fél nemzetközi fórumon szerezhet érvényt jogainak. A hatásokra pedig jelenleg is következtetni lehet, hiszen a Dráván és a Murán már huszonhat erőmű üzemel. A Duna-Dráva Nemzeti Parkban leginkább a dubravai erőmű hatásai jelentkeznek.

Megoldás?
Az Ökotárs Alapítvány munkatársa szerint a növekvő energiaszükséglet kérdésére nem újabb erőművek építése a válasz. Ha az erre fordított összegeket energiatakarékos berendezések támogatására, vagy ezzel kapcsolatos kutatásokra fordítanák, nem csak az üzemelés okozta károk lehetnének elkerülhetőek, de hosszú távon sem sérülnének a környezet értékei.
A tervezett beruházás minden bizonnyal - akárcsak az említett helyen - a vízszint ingadozásán keresztül fejtené ki kedvezőtlen hatásait. Változások állnának be a talajvízszintben, és így a természeti környezet mellett a környék ivóvízkészlete is érintve lenne.

Hasonló véleménynek adott hangot Márkus Ferenc, a WWF munkatársa is. A teljes hazai szakaszon védett Dráva olyan sokrétű természeti környezettel rendelkezik, amely mindenképpen megsínylené a tervezett beruházás hatásait. A WWF vízi erőmű helyett egy közös nemzeti park létrehozását tartaná örvendetesnek. Meglepő módon a horvát fél nem utasította el a javaslatot. A különbség csak annyi, hogy a nemzeti parkot nem tartják összeegyeztethetetlennek az erőművel és kísérő létesítményeivel. Ilyen erővel pedig akár külszíni bánya is üzemelhetne a védett területen.

Korai azonban megkongatni a vészharangot. A Koprivnica-Krizevci megyébe tervezett beruházásról még nem született döntés. A Környezetvédelmi Minisztérium kérdéseire csak az év vége felé várható válasz. Mivel a Horvát Környezetvédelmi Minisztérium illetékese nem reagált megkeresésünkre, így azt sem tudjuk, miként vélekednek arról az 1998-as magyar kormányrendeletről, mely egyértelműen elutasítja az erőmű megvalósítását.

Reményt keltő lehet még, hogy információink szerint a korszerűtlen tervnek egyelőre nincs finanszírozója. Jelenleg még az építkezés lehetséges kezdésének időpontja is bizonytalan

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.