Vilma
-7 °C
4 °C

Várhatóan az igen győz a népszavazáson

2003.04.12. 21:06
A népszavazás végeredménye kötelező érvényű az Országgyűlés és a kormány számára. Amennyiben a többség támogatja csatlakozásunkat, Medgyessy Péter jövő héten Athénban ratifikálja a szerződést, ellenkező esetben semmissé válnak az eddigi ratifikációs megállapodások. A részvétel és az előzetes felmérések alapján várhatóan támogatja az ország a csatlakozást.
A szombati ügydöntő népszavazás az EU-csatlakozásról az Országgyűlés számára kötelező érvényű. A szavazókörök bezárása után a jegyzőkönyveket a mintegy 280 okmányirodába szállítják, ahol az adatokat zárt számítógépes rendszerbe viszik, hogy azokat a központi összesítés után közzétegyék az interneten.

Kattintson a nagyításhoz! A voksok szavazóköri összeszámlálása alapján várhatóan szombaton este 11 óra körül ismertté válhat a népszavazás előzetes eredménye. A népszavazás akkor érvényes, ha a voksolásra jogosult közel 8 millió ember 25 százaléka, körülbelül 2 millió 40 ezer szavazó azonos választ ad a kérdésre.

Magyarország 2002. december 13-án zárta le az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalásokat. A dán fővárosban megszületett megállapodás eredményeképpen Magyarország hivatalos meghívót kapott az unióba. Az országos népszavazás lehetőséget ad a magyar választóknak, hogy országos érdekű kérdésben, véleményük kinyilvánításával közvetlenül befolyásolják az Országgyűlés, a kormány munkáját.

Esélyes az "igen"
Az összes választásra jogosult millió 45 százaléka vett részt, ez 3,6 millió. Az igenhez az összes szavazásra jogosult polgár 25 százalékának igen szavazata szükséges, ami 2 millió igen szavazatot jelent. Ez még akkor is megvan, ha az összes szavazó 40 százaléka nemmel voksolt, ami az előzetes közvéleménykutatások alapján szinte kizárt. A Gallup április 2-i adati szerint a lakosság 64 százaléka támogatja a csatlakozást. Az EU-tagság ellen 16 százalék voksolna, a biztos szavazóknak 78 százaléka mondta, hogy a tagság mellett szavazna.
Amennyiben a népszavazás végeredménye igen az unióra, az Országgyűlés ratifikálja a csatlakozási szerződést. Ezután az athéni csúcsértekezleten 2003. április 16-án a miniszterelnök aláírja a csatlakozási szerződést. Ha a népszavazás végeredménye nemleges, a kormány és az EU között kötött ratifikációs szerződések semmissé válnak, ami akár 10 évre is eltolhatja Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz.

Málta és Szlovénia már igent mondott

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozó tíz ország közül elsőként Máltán tartottak népszavazást az uniós tagságról. A véleménynyilvánító referendumon az igen szavazatok viszonylag szűk többséggel, 53,5 százalékkal győztek. A szlovéniai népszavazáson az európai uniós tagság elsöprő, 89,61 százalékos támogatottságot kapott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.