Árpád
-2 °C
9 °C

Orbán személyesen figyel ezentúl a környezetvédelmi tárcára

2000.11.11. 20:37
Nem nehezíti integrációs törekvéseinket Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter menesztése - jelentette ki Orbán Viktor az Index kérdésére, miután Mádl Ferenc köztársasági elnök és Martonyi János külügyminiszter társaságában értékelte az Európai Unió hazánkról készült országjelentését. Mindhárman pozitívan nyilatkoztak a dokumentumról és nem zárták ki, hogy akár 2001 végére befejeződhetnek a csatlakozási tárgyalások.
Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint az országjelentés alapján Magyarország teljesíti mindhárom koppenhágai kritériumot: működő demokráciával és piacgazdasággal rendelkezik, és képes átvenni a közösségi joganyagot. A kormányfő értékelése szerint a jelentésből kiderült, hogy Magyarország mind politikai, mind gazdasági értelemben nyugati állam. A külügyminiszter nagyra értékelte, hogy a bővítési dokumentum keretében Brüsszel először jelölt meg konkrét menetrendet a csatlakozási folyamatot illetően.

Mindhárman optimistán nyilatkoztak a csatlakozási tárgyalások lezárásának időpontját illetően. Martonyi János nem zárta ki azt sem, hogy akár 2001 végére befejeződhetnek a tárgyalások. Orbán Viktor úgy értékelte: jó úton halad hazánk, hiszen az egy évvel korábbinál sokkal jobb ,,osztályzatokat" kaptunk az országjelentésben. A miniszterelnök szerint itt az ideje az összefogásnak, ezért arra kérte a pártok képviselőit, az egyházak vezetőit, a szakszervezetek prominenseit és a polgármestereket, hogy külföldi látogatásaik során erősítsék azt a vélekedést, hogy hazánk kész az európai integrációra.

Orbán leváltaná akár a Fidesz miniszterét is

A miniszterelnök az Index kérdésére úgy vélekedett: nem nehezíti törekvéseinket, hogy hamarosan meneszti Ligetvári Ferenc környezetvédelmi minisztert. Leszögezte: a miniszternek azért kell távoznia elsősorban, mert az egyik koalíciós párt vezetőjének megrendült iránta a bizalma. Kijelentette: ha a Fidesz által delegált miniszter kerülne hasonló szituációban, nem habozna leváltani az illetőt, hiszen a kormány egy munkaközösség, ahol fontos a bizalom.

A kormányfő ugyanakkor elismeréssel szólt a környezetvédelmi tárca eddigi irányítóiról, akik szerinte feladataiknak csak egy részét tudták megvalósítani, de voltak eredményeik. A minisztérium tevékenységéről az országjelentésben megjegyezték, hogy intellektuálisan nem állnak a helyzet magaslatán. Ezért a miniszteri és az államtitkári szinteken egyaránt megerősítésre szorul a tárca. Orbán Viktor a helyzet normalizálódásáig személyesen is jobban odafigyel majd a környezetvédelmi tárcára.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!