Szabina
4 °C
12 °C

Megszünteti a kormány az EUKK-t

2004.02.25. 19:22
Kiss Péter három hetes hezitálás után döntött arról, hogy a Draskovics-csomag megszorításainak keretében kezdeményezi az EUKK megszűntetését, amelyet szerdai ülésén a kormány elfogadott. A közalapítvány működésével kapcsolatban Farkas György főigazgató az Indexnek azt mondta, hogy a megszüntetés már hosszabb ideje a levegőben lógott.
Az EUKK honlapjának fejlesztésére kiírt pályázatot éppen egy hónapja zárták le. A 30 millió forint értékű beszerzést az E-Group Magyarország Rt. nyerte. Farkas György, az EUKK főigazgatója elmondta a fejlesztés más projektek megvalósításával együtt folyamatban van. Szerinte a "szervezet létezik, pénzei vannak, tevékenységei vannak, a megszüntetéshez még egy csomó aktusra van szükség". Az EUKK-nak az idén közel 900 millió forint állt a rendelkezésére.

A megszünő EUKK május 1-ig tovább dolgozik

Palánkai Tibor, az EUKK kuratóriumának elnöke az Indexnek a döntést úgy kommentálta, noha az nem érte őket váratlanul, arról nincs információja, hogy ne folytatathatnák a munkát. Szerinte a következő napokban születhet döntés arról, hogy mennyivel csökkentik költségvetésüket, de a változatlan intenzitással dolgoznak továbbra is. A kormány az EUKK tevékenységét esetleg más formában - esetleg kormányzati feladatként - folytathatja, mondta, ők - a kuratórium tagjai - mindenesetre abban állapodtak meg, hogy május 1-én, a csatlakozás napján benyújtják felmondásukat.

Az EUKK használatában lévő eszközök, gépkocsik, számítógépek Palánkai szerint "nem kerülnek veszendőbe", ugyanarra a célra hasznosíthatja tovább a kormány, az alapító, ami az EUKK feladata is volt.

Megszorítás megszüntetéssel

Kiss Péter kancelláriaminiszter három hete vetette fel először szűk körben a közalapítvány megszüntetésének ötletét, amely egybevágott az új pénzügyminiszter akkori bejelentésével, hogy 150 milliárd forintot kell a kormánynak megtakarítania. A megtakarítások egyik lehetséges módja a közalapítványok működésének felülvizsgálata, mondta januárban Draskovics bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Szabálytalanságokat állapított meg az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék tavalyi vizsgálata során több szabálytalanságot is megállapított a szervezet működésével kapcsolatban, sőt, mintegy 20 millió forint felhasználásának szabályszerűségét vitatta az ÁSZ.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.