Miklós
-7 °C
4 °C

EU-ellenes Dávid-csillagokat árultak Bencsik boltjaiban

2003.03.20. 06:49
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője és a Szkítia bolthálózat tulajdonosa elnézést kért, hogy üzleteiben kaphatóak voltak azok az EU-ellenes jelvények, amelyeken az uniós csillagok nem öt-, hanem hatágú Dávid csillagok. A Mazsihisz nemzetközi lépéseket fontolgat, Szőgyényi polgári perre buzdít.
Nemzetközi lépéseket fontolgat Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz igazgatója az antiszemita tartalmú "EU-NEM" feliratú jelvény készítője és forgalmazója ellen, mivel a Szkítia könyvesboltokban kapható kitűzőkön az unió csillagai nem öt-, hanem hatágúak.

Tudatos támadás

A Népszava értesülése szerint az EU-csatlakozást ellenző kitűzőt utcai árusoknál, jelvénydílereknél és a Bencsik család által üzemeltetett Szkítia könyvesboltokban lehet megvásárolni. A jelvény tervezője és gyártója, Nagy Zsolv a Mazsihisz véleményét a napilapnak úgy kommentálta, bizonyítsák be ők, hogy ez egy tudatos támadás.

- A törvény jelenlegi előírásai szerint csak önkényuralmi jelképek használata és viselése tiltott, ezek közé a hatágú Dávid-csillag nem tartozik - nyilatkozta a Népszavának Szőgyényi József ügyvéd. Véleménye szerint bár az ügynek büntetőjogi relevanciája nincsen, a morálisan elítélendő jelvény készítője ellen polgári úton peres eljárást lehet kezdeményezni.

Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) ügyvezető titkára, Suba János szerint a közalapítvány ugyan tiszteletben tartja az EU-ellenesek véleményét, ez a fajta megnyilvánulás azonban az általuk képviselt EU-értékrendbe nem fér bele.

Bencsik nagyítót ragad

A Népszava úgy tudja, a jelvényt forgalmazó Szkítia hálózatot az az Amtamondo Kft. üzemelteti, amelynek két bejegyzett ügyvezetője Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője és Bencsik Dávid, aki jelenleg egy külföldi egyetemen tanul. Más források szerint a Szkítiát a Kard és Jogar Kft. üzemelteti, melynek bejelentett tagjai Bencsik András és Seszták Ágnes. A bolthálózat igazgatója az a Terebesi Éva, aki a Demokratát is kiadó Magyar Ház Alapítvány kiadói igazgatója.

Bencsik András a napilapnak az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Mindenkitől elnézést kell kérnem, akinek ezzel az érzékenységét megsértettük. Az eladók mentsége, hogy több mint 150-féle jelvényt árulunk, köztük többféle EU-elleneset is. Természetesen, ha erről az ízléstelenségről tudok, akkor nem engedem meg. Ígérem, legközelebb nagyítóval fogunk megvizsgálni minden egyes kitűzőt".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!