Szabina
4 °C
12 °C

EU-s toll: ötszázezer először

2003.05.05. 20:22
Félmillió forintos kikiáltási árról indul a Polgár Galéria árverésén az a golyóstoll, amellyel Kovács László külügyminiszter írta alá az ország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést Athénban. A díszes íróeszköz kerámia teste sötétkék színű, réz berakással díszített, aranygyűrűzése 23 karátos. Kikiáltási ára 2004 euró.
Az íróeszköz nulladik tételként szerepel az aukciósház május 20-án kezdődő négynapos művészeti árverésén. A kalapács alá kerülő tárgyakból hétfőn nyílt kiállítás a budapesti Polgár Galériában.

Polgár Árpád, a kiállítóhely vezetőjének tájékoztatása szerint a Waterman Expert II. kék színű golyóstoll kikiáltási árát hozzávetőleg 2004 euróban határozták meg, ezzel is utalva a csatlakozás évére.

A pénz a Rádió C-é

Medgyessy Péter kormányfő már az athéni ceremónia előtt bejelentette: a tollat aukción értékesítik, s a befolyó összeget az anyagi nehézségekkel küzdő Rádió C javára ajánlják fel. - A roma rádiót az aukciós ház oly módon támogatja, hogy lemond árverezési jutalékairól - közölte Polgár Árpád.

A Waterman toll a szerződések tolla

A kiállítóhely írásos ismertetője szerint a XIX. század végén élő amerikai biztosítási ügynök, Lewis E. Waterman kezdetben csupán azért akart a korábbiaknál megbízhatóbb tollat készíteni, hogy sorsfordító pillanatokban az ne hagyja cserben a hozzá hasonló biztosítási ügynököket.

Waterman ugyanis a toll legfőbb küldetésének kezdettől a szerződések aláírását tekintette. A használhatóságot szem előtt tartó, mégis feltűnően elegáns Waterman-tollak 1900-ban, a párizsi világkiállításon elnyerték a legrangosabb díjat.

Lewis E. Waterman, aki csak egy évvel élte túl műveinek párizsi diadalát, munkája legfontosabb elismerésének tekintette az európai kitüntetést és tollaiba attól kezdve a Waterman Paris feliratot gravíroztatta.

A hamarosan árverésre kerülő íróeszköz kerámia teste sötétkék színű, réz berakással díszített, aranygyűrűzése 23 karátos.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!