Auguszta
5 °C
22 °C

Illatorgia, bulihíd, sörhabparti az EU-csatlakozási évfordulón

2005.04.20. 14:39
Bulihíddal, szabadtéri kiállítással, illetve az Európa sétány ismételt megnyitásával ünnepelhetjük idén Budapesten hazánk Európai Uniós csatlakozását. A rendezvényekre a kormány hetvenhatmilliót szán, a további költségeket pedig állami és magáncégek közösen állják.

Már április 29-én megkezdődnek Magyarország Európai Uniós csatlakozásának első évfordulójának ünnepi programjai, tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságának Indexhez eljuttatott kommünikéje. A tájékoztatásból kiderül, hogy idén is elsősorban a hidakon, a budapesti Duna-parton, illetve az Andrássy úton zajlanak a programok. Az Erzsébet híd május elsején csak külsejében változik meg, a forgalom elől nem zárják el, viszont az Európai Unió 25 tagállamának zászlaja jelenik meg rajta.

Buli a Lánchídon, kiállítás a rakparton

A Lánchíd bulihíddá alakul: lampionokkal, világítótestekkel díszítik. Az ötletet a kancellária ötletpályázatán nyertes pályázó adta. A hídon, amely két napon át csak a gyalogosoké lesz, valamint a Clark Ádám téren és az Alagútban a boldog békeidők majálisát rendezik meg május 1-jén. A bulihíd ötletének kivitelezésére PPP (public-private partnership) konstrukcióban a "Soproni" sör gyártója vállalkozott. Egy virtuális hidat is létesítenek a Vigadó tér és az Ybl Miklós rakpart között, amely 30-án és 1-én este kilenc és éjfél között lesz látható, amely ugyancsak a MeH ötletpályázatának eredménye.

A Szerencsejáték Rt. támogatásával és a számos állami rendezvényre ötleteket adó SuperGruop tervei szerint a Szabadság-híd és a Széchenyi-Lánchíd közötti budai rakpartszakaszon közel két kilométer hosszan 400 év, mintegy száz legszebb, a Magyar Nemzeti Galériában található magyar festményéből szabadtéri kiállítást tekinthetnek meg a járókelők. A képeket műanyag molinóra digitális technikával nyomva, este kivilágítással, óriásplakát méretben, mobil információs rendszerrel ellátva tárják a nagyközönség elé.

Illatorgia az Andrássy úton

Az Andrássy úton a Kodály körönd és a Munkácsy Mihály utca között ismét megnyílik az Európa Sétány. Ebben az évben a hagyományos kulturális programok mellett az illatoké a fő szerep. A sétány látogatói megismerkedhetnek majd a huszonöt uniós tagország zenéjével és illatával: mindcen országnak külön óriáspadja lesz, mintegy két óra hosszú, az országra jellemző zenével, illetve a tagállam külön illatoszloppal képviselteti magát.

Valamennyi ország illatoszlopánál a rá jellemző illattal találkozhatnak az érdeklődök, így például az osztrákokhoz a szervezők a szegfűszeget, a finnekhez pedig a lucfenyőt kötik. Hazánkra a szervezők által felkért szakértők szerint a rozmaring a jellemző illat.

Soprontól Budapestig az alagútban

Az Alagútban is folyamatosan zajlanak majd programok: április 30-án sörhabparti lesz, május eljsején pedig a Sopron-Budapest vasútvonalat idézik fel a helyszínen. A MeH tájékoztatójából kiderül, hogy a kormány az Európa Sétányra 30 millió, a hidakra 46 millió forintot fordít, a többi program cégek támogatásával jön létre.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!