Miklós
-7 °C
4 °C

Nyolcvan egyéni győzelem kellene a Fidesznek a többséghez

2006.04.14. 15:58
A választás második fordulójában legalább 64 egyéni választókerületben aratott győzelemmel akadályozhatja meg a Fidesz a második Gyurcsány-kormány megalakulását. Tiszta fideszes parlamenti többséghez 80-at kéne elvinnie a még nyitott 110 kerületből a nagyobbik ellenzéki pártnak, azaz 33 helyen kéne megfordítaniuk az első forduló eredményeit. Négy éve 19-ben sikerült.
Orbán Viktor a választások első fordulója után előbb azt mondta, hogy 75 helyen kell nyerniük, később úgy fogalmazott - korábbi szavait korrigálva -, hogy már 70 egyéni mandátum is elég nekik a győzelemhez. Ezt a kijelentést azért nehéz értelmezni, mert számításaink szerint az MSZP-SZDSZ kormány megalakulásának megakadályozásához már a 63 győzelem is elegendő. Az MDF nélküli, tehát egypárti, Fidesz-kormányzáshoz viszont sem a 70, sem a 75 egyéni választókerületi győzelem nem elég. Előbbi esetben 186, utóbbiban 190 képviselője lehet a Fidesznek, míg az MSZP-nek 166-170 (a kispártok közül az SZDSZ mandátumszáma csak akkor változik, ha a három egyéni jelöltjük valamelyike nem nyer, az MDF-é biztosnak tűnik és Gyenesei István bejutását is biztosra vesszük).

Nyolcvan az a hetven

Az egypárti kormányzáshoz 80 helyen kellene a Fidesznek nyernie, ebben az esetben 194 képviselőjük lehetne (ebből 107 egyéni körzetből), míg az MSZP-SZDSZ kettőse csak 69 egyéni mandátumot szerezne, a szocialistáknak várhatóan 162, az SZDSZ-nek 18, az MDF-nek 11 képviselője lenne, plusz a független Gyenesei István. Mivel a mostani kormánypártoknak már van 38 egyéni helyük, a második fordulóban a most élen álló 61 jelöltjükből legalább 33-nak kellene veszítenie a tiszta fideszes többséghez.

Ez azt jelentené, hogy a fővárosban, Heves, Baranya és Pest megyében szinte biztosan megszerezhető 22-24 mandátum mellett szinte sehol nem nyernek. A Fidesznek ehhez a szoros kerületek megnyerése és a saját vezető helyek megtartása mellett 10-15 olyan körzetben is fordítania kellene, ahol az MSZP jelöltje legalább 5 százalékkal nyerte az első fordulót (több körzetben, mint például a fővárosi XVI. kerületben és a kaposvári 2. számú körzetben 49 százalék fölötti, mandátumközeli eredménnyel). Ráadásul ezeknek a választókerületeknek a többségében az SZDSZ-es jelöltek 3-8 százalékos eredménye még komoly tartalékot is jelenthet a baloldal számára.

Mi mennyi?
A második fordulóban összesen 110 egyéni választókörzetben tartanak választásokat. Ezek közül egyet jó eséllyel a Somogyért Egyesület jelöltje nyer, az MSZP illetve az SZDSZ és a Fidesz jelöltjei 109 mandátumon osztozhatnak. (Az MDF jelöltjeinek nincs reális esélyük.)

Legalább 47 MSZP/SZDSZ győzelem és legfeljebb 62 Fidesz győzelem mellett koalíciós többség.

Pont 46 MSZP/SZDSZ és 63 Fidesz-győzelem mellett mandátumegyenlőség a koalíciós pártok és a Fidesz-MDF-Somogyért oldal között.

46-nál kevesebb, de 29-nél több MSZP/SZDSZ győzelem és legalább 64, de legfeljebb 79 Fidesz győzelem mellett többségbe kerülnek az eddigi ellenzéki pártok (+Somogy).

Legfeljebb 29 MSZP/SZDSZ és legalább 80 Fidesz győzelem mellett önálló Fidesz-többség.

Az egypárti Fidesz-kormányzáshoz tehát 33 helyen kellene a második helyről az elsőre előrelépniük a fideszes jelölteknek, feltételezve, hogy az MSZP-SZDSZ visszalépések ellenére sem fordítanak sehol a kormánypárti jelöltek. Ez azonban vélhetően nem így lesz, Rogán Antalt (Budapest 7. választókerület) Pető Iván, Zombory Miklóst (Budapest 12. választókerület) Gegesy Ferenc hajrázhatja le jó esélyel a második fordulóban, ezzel pedig már 35 helyen kellene a fideszeseknek fordítaniuk.

De nyolcvan nem lesz

Egyelőre még nem tudni, hogy a második fordulóra a harmadik helyen végzett MDF-esek közül hány lép vissza, és esetleg lesznek-e olyan harmadik helyen végzett renitens liberálisok, akik az SZDSZ-vezetés akaratával szembeszegülve folytatni akarják a megmérettetést. Persze ha feltételezzük is, hogy mindkét kis párt valamennyi jelöltje a központi akaratnak megfelelően cselekedne - bár már most lehet tudni, hogy ez nem így lesz, és több demokrata fórumos politikus nem folytatja -, még akkor sem tudhatjuk pontosan, csak sejteni lehet, milyen a szavazóik úgynevezett másodlagos preferenciája.

Hatvanhárom fideszes győzelemnél patthelyzet

A kompenzációs (országos) listával nehezített magyar választási rendszer miatt nem lehet az egyéni körzetek kimeneteleiből automatikusan mandátumokat kalkulálni, de a legvalószínűbb, hogy a második fordulóban több mint 63 fideszes győzelem kellene ahhoz, hogy az MDF-es képviselőkkel együtt jobboldali többség legyen a parlamentben. Értelemszerűen pont 63 Fidesz-sikerrel mandátumegyenlőség alakulna ki a jelenlegi kormánypártok és a (várhatóan egyetlen függetlennel kiegészült) ellenzék között.

Utóbbi forgatókönyv szerint tehát az MSZP-nek összesen 81, az SZDSZ-nek 3, a Fidesznek 91 egyéni képviselője lenne, a töredékszavazatokat is számolva a parlamentben a szocialisták 175, az SZDSZ 18, az MDF 11, a Fidesz 181 mandátummal rendelezik majd, és várhatóan bejut egyéni jelöltként Gyenesei István Somogyból. Ez azt jelenti, hogy a most kormányzó pártoknak 193 mandátumuk lesz, vagyis a független vagy demokrata fórumos képviselők támogatása nélkül nem tudnak többséget alkotni.

Hatvanhárom se lesz

De a Fidesznek még erre sincsen sok esélye. Hatvanhárom körzetben csak úgy győzhetne, ha nyerne az összes szoros körzetben, valamint ott is, ahol a liberálisok gyengébben, a jobboldali kisebb pártok jelöltjei jobban szerepeltek. (Ezúttal nem kalkulálunk a választók pártpreferenciáinak változásaival, bár valószínűtlen, hogy a koalíció győzelme az első fordulóban és a két forduló közti politikai események, mindenekelőtt az Orbán-Dávid iszapbirkózás ne befolyásolná a szavazókat.)

A Szentkirályi utcában valószínűleg úgy kalkulálnak (és erre lehet következtetni Orbán Viktor kampányútjainak terveiből), hogy ha a megnyernék a két kecskeméti és a még el nem dőlt szegedi mandátumot, valamennyi nyugat-dunántúli (Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron megyei) körzetet és fordítanának több Pest, Szabolcs és Békés megyei, akkor hatavnhárom győzelem, azaz legalább a döntetlen meglenne. Ezek közül azonban inkább a szocialistáknak áll három veszprémi, legalább öt pesti és két szabolcsi körzet. A Fidesz így még az MDF-es szavazók átállásával es a MIÉP-esek voksaival együtt is csak ötvenhét körzetben nyerne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.