Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Állami hitel Medgyessy erdélyi ismerősének?

2002.08.07. 12:24
A miniszterelnök erdélyi ismerőse is érdekelt abban az üzletben, amelyhez 2,6 milliárd forintnyi hitelt nyújtott az állami tulajdonban lévő Eximbank. A pénzt a Betonút Rt. romániai fővállalkozása kapta, hogy közreműködhessen a nagyváradi plaza felépítésében. A hitelt szintén egy állami cég garantálja, vagyis ha nem jön össze az üzlet a magyar állam kénytelen viselni az ügylet kockázatait.
A decemberben nyíló nagyváradi plaza építéséhez adott július 30-án 10,6 millió eurós (2,6 milliárd forint) hitelt a Magyar Export Import Bank a Betonútépítő Rt. romániai fővállalkozása számára. Az ügyletben érdekelt Mudura Sándor nagyváradi üzletember is, aki 1988 óta ismeri a magyar miniszterelnököt.

A magyar államkassza viselheti a veszteséget

A hitelszerződést július 30-án Nagyváradon írták alá, néhány héttel azután, hogy a kormányfő Erdélyben járt és megtekintette az épülő plazát. A hitelügylet a romániai sajtó figyelmét is felkeltette, a hazai lapok közül pedig a Magyar Nemzet közölt először részletes összeállítást az ügyről.

A hitelszerződéshez a szintén állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító Rt. nyújt biztosítást. A dolog érdekessége - a Magyar Nemzet cikke szerint - , hogy a szocialista elképzelések szerint a két intézetet össze fogják vonni, így a hitelező önmaga számára garantál, s bukás esetén a magyar államkassza viseli a veszteséget. E tranzakcióval a Betonút Rt. jelentős mennyiségű készpénzhez jut, így a jövendőbeli autópálya-építéseknél jóval nagyobb eséllyel tud indulni - likviditási gondok nélkül - véli a magyar napilap.

A Magyar Nemzet híre szerint korábban az Eximbank tervei közt nem szerepelt romániai befektetés a magas országkockázat és a céltartalék-képzési kötelezettség miatt. A rekordsebességgel, alig három hét alatt összeadott, 2,6 milliárd forintos hitel stratégiaváltást jelez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.