Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

A Fidesz megtámadja az új felsőoktatási törvényt

2005.05.24. 22:17
A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a hétfőn elfogadott felsőoktatási törvény miatt. Pokorni Zoltán alelnök az egyetemi autonómia csorbulásáról, Magyar Bálint oktatási miniszter viszont a bővüléséről beszél.
Tovább folytatódik a vita a most elfogadott új felsőoktatási törvényről az oktatási tárca és a legnagyobb ellenzéki párt között: Magyar Bálint szerint a törvény kiállja az alkotmányosság próbáját, a Fidesz viszont úgy látja, a jogszabály tizenkét ponton ellentétes az alaptörvénnyel.

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul

A Fidesz az említettek miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, s azt reméli, hogy a testület a törvényt és nem annak egyes pontjait helyezi majd hatályon kívül. Erről Pokorni Zoltán beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

A párt alelnöke az általa leginkább vitatott kérdésről szólva elmondta, az Alkotmánybíróság korábbi határozata világosan rámutat: "az egyetemi autonómiát megtestesítő személyi kör az oktatók, a tudományos kutatók és a hallgatók", míg az új irányító testületek tagjai, a rektor kivételével, nem az egyetemi autonómiát megtestesítő körből kerülnek ki.

Többek között kifogásolta azt is, hogy az oktatási tárca vezetője felfüggesztheti a normatív költségvetési támogatás folyósítását, ha az állami felsőoktatási intézményben - a szenátus mulasztása miatt - nem alakult meg az irányító testület.

Magyar szerint nő az autonómia

Magyar Bálint a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta: hiába kerülnek a miniszterhez közeli emberek is az egyetemek irányítótestületeibe, az egyetem delegáltjai szinte az összes kérdésben egyedül dönthetnek. Egyet kivéve, a rektorválasztást. A jövőben a karok és szakok számának csökkenéséről vagy indításáról nem a minisztérium, hanem az egyetem dönt. Az oktatási miniszter szerint az egyetemi autonómia a törvény elfogadásával megnő.

Magyar Bálint nem tart az Alkotmánybíróság vizsgálódásától, mert a törvényt a két legfontosabb szakmai szervezettel közösen dolgozták ki, az alkotmányossági aggályokat a miniszter "légből kapottnak" nevezte.

Hétfőn fogadták el

A parlament által hétfőn elfogadott jogszabályhoz 548 módosító és 127 kapcsolódó indítvány érkezett, amelyből a kormány 147-et támogatott - tartalmazza az MTI-nek átadott háttéranyag. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár a tájékoztatón közölte, hogy az új törvényre támaszkodva, várhatóan a nyáron megszületik a mesterképzés feltételeit rögzítő kormányrendelet, s ilyen képzések leghamarabb 2006-tól indulhatnak.

Besenyei Lajos, a Magyar Rektori Konferencia elnöke ugyancsak vállalhatónak nevezte a törvényt, amely továbbviszi a magyar tudomány és felsőoktatási szellemiségét, hagyományait.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.