Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Nem töltötték fel az egyetemi férőhelyeket

2001.07.23. 18:55
Több vidéki egyetemen az Oktatási Minisztérium jóval magasabb ponthatárt állapított meg, így nem tudták feltölteni a szabad helyeket - írta a Népszabadság. Így azon kívül, hogy kevesebb diák kezdheti meg szeptemberben a tanulmányait, több millió forint támogatástól is elesnek a felsőoktatási intézmények. A minisztérium szerint ez a helyzet természetes következménye annak az országos versenynek, amikor az egyes szakcsoportokba jelentkezők szándékai és az intézmények céljai nem találkoznak.
Az Oktatási Minisztérium néhány karon önkényesen mintegy tíz százalékkal csökkentette a térítésmentes képzésre felvehetők létszámát - írta a Népszabadság hétfői cikkében. Mezősi Gábor, a szegedi természettudományi kar vezetője a napilapnak elmondta: a döntés a vidéki egyetemeket érintette hátrányosan, miközben a fővárosi intézmények megtarthatták keretszámaikat. A vidéki egyetemeken a hallgatói létszám kényszerű csökkenése miatt kevesebb lesz a költségvetési finanszírozás.

A minisztérium cáfol

Egy pont miatt négymillióval kevesebb Miskolcnak
Egy pont többlet miatt a tervezettnél huszonkettővel kevesebb, vagyis százhetvennyolc hallgató kezdheti meg tanulmányait a Miskolci Egyetem Jogi Karán, az állam által finanszírozott nappali tagozaton - tudta meg hétfőn az MTI. A kar dékánja kérte a pontszám csökkentését az eredetileg megállapított 100-ról 99-re, ám az Oktatási Minisztérium ehhez nem járult hozzá. Rátkai Lászlóné, a dékáni hivatal vezetője elmondta: 99-es pontszám esetén 201 jelentkező felelt volna meg a feltételeknek, vagyis csupán eggyel több, mint az intézmény számára meghatározott létszám. Ebben a helyzetben kérték a pontszám leszállítását. Az elutasítás után viszont nehezményezték, hogy így nem tudják kitölteni az előre meghirdetett helyeket. Mindennek következtében négymillió forinttal csökken a kar állami támogatása is. A minisztérium válaszában azt közölte, hogy a kétszáz csupán egy keretszám, ennél lehet kevesebb is a gólyák létszáma.
Valótlan az az állítás, amely szerint az egyetemi szintű egészségügyi képzésben a tervezettnél kevesebb hallgató nyert felvételt, sőt: a felvett hallgatók száma majd három százalékkal meghaladja a tervezett létszámot - reagált az oktatási tárca hétfőin közleményében. A minisztérium tájékoztatása szerint az egyetemi szinten a tervezett 1150-el szemben 1180-an kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. A bölcsészettudományi szakcsoportban országosan egyetemi és főiskolai szinten is betöltötték a keretszámot. Ez azonban néhány esetben - különösen a pécsi karnál - azt eredményezhette, hogy az általuk célul kitűzött létszámot nem tudták betölteni.

A minisztérium szerint ez a helyzet természetes következménye annak az országos versenynek, amikor az egyes szakcsoportokba jelentkezők szándékai és az intézmények céljai nem találkoznak. A felvételt jelentősen befolyásolja, hogy a szakcsoporton belül több szak van, és a szakok keresettsége rendkívül eltérő. A bölcsészképzés sajátossága ezenkívül, hogy nem csak szakra, hanem szak-párra is lehet jelentkezni.

A szaktárca tájékoztatójából kiderül, hogy a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem hat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a Miskolci Egyetem és a Kecskeméti Főiskola két százalékkal több hallgatót vett fel, mint egy évvel korábban. A tavalyihoz képest 99 százalék a Debreceni, 96 százalék a Kaposvári és 98 százalék a Pécsi, illetve a Veszprémi Egyetem felvételi aránya.

Húszmillió mínusz Mosonmagyaróvárnak
Az Oktatási Minisztérium által megemelt felvételi ponthatár miatt tervezettnél harminchárommal kevesebb, vagyis 161 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaságtudományi Karának nappali tagozatán. Tenk Antal oktatási rektorhelyettes elmondta: a ponthatár emelés az agrármérnöki, a gazdasági agrármérnöki és az élelmiszerminőség biztosítási szakot egyaránt érinti. - Az agrármérnöki szakon például tizennégy ponttal emelték meg a felvételi ponthatárt - közölte. Mindennek következtében több mint 20 millió forinttal csökken a kar állami támogatása.
- Ez nem azt jelenti, hogy az egyes szakokra az intézmények annyi pályázót vettek fel, amennyi a kapacitásuknak megfelelő lett volna - mutat rá a minisztérium. A tárca szerint az is természetes, hogy a nagy integrált egyetemeknél az egyes karok esetében vannak különbségek. A minisztérium közleménye emlékeztet arra: a felvételi tájékoztatóban az egyes intézményeknél, szakoknál minden esetben irányszámok szerepeltek, amelyek a képzés személyi és tárgyi feltételei alapján az adott intézménybe felvehető maximális számot jelentették. Ugyanakkor a felvehető, államilag finanszírozott összlétszám szakcsoportok és szintek közötti megoszlását is tartalmazta a kiadvány.

- Ez a szám természetesen több szakterületen alacsonyabb volt, mint az intézmények által megjelölt létszám - hangsúlyozza a szaktárca. A nyilatkozó kari vezetők a minisztérium szerint figyelmen kívül hagyták a felvételi eljárás módosulását, azt, hogy a szakcsoportonkénti létszám intézmények között eloszlását a hallgató-jelölt választása jelentősen befolyásolja. Az adott egyetem adott karán lehet, hogy kevesebben nyertek felvételt, de ez országos szinten nem jelent betöltetlen államilag finanszírozott helyet.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!