Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Gyurcsány megmentené az MDF-et és az SZDSZ-t

2005.11.06. 16:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Gáspár Laci nélkül tartotta vasárnapi tagtoborzó kampányának nyitányát a Fiatal Baloldal, de a megasztáros hiánya se volt akadálya annak, hogy a miniszterelnök táncra perdüljön. A szónokok Orbán Viktor volt miniszterelnököt bírálták, Gyurcsány Ferenc pedig a kis pártokat segítő közjogi javaslattal állt elő, ennek lényege, hogy azok a pártok is frakciót alakíthatnak, amelyek az öt százalékos küszöböt nem lépik túl, viszont 3 egyéni körzetben győznek. Ebben az esetben listás voksaik sem vesznének el.

A miniszterelnök nem híve a kétpártiságnak, mert úgy gondolja, hogy az ország annál jóval sokszínűbb, minthogy két párt azt meg tudná jeleníteni. Gyurcsány Ferenc, a Fiatal Baloldal kampánynyitóján bejelentette, hogy még a jövő hét folyamán a szocialisták benyújtanak egy módosító javaslatot a választójogi törvényhez, amely alapján a legalább három egyéni képviselőt parlamentbe juttató pártok frakciót alakíthatnának, ráadásul a listás voksai sem vesznének el, függetlenül attól, hogy elérték-e az öt százalékos küszöböt. A kormányfő azt állította, hogy ehhez nem kell átalakítani a jogszabályt, csupán egyetlen mondattal ki kell azt egészíteni.

AZ MDF örül, az SZDSZ zavarba jött

Az MDF pozitív elmozdulásnak és megfontolásra alkalmas javaslatként értékeli Gyurcsány Ferenc ma bejelentett ötletét.. A párt bízik abban, hogy a demokratikus erők is meghallják a miniszterelnök javaslatát, amely végre elmozdulást jelent az eddigi merev álláspontoktól, hiszen a jelenlegi rendszer elősegíti a kétpártrendszer kialakítását.

Kuncze Gábor szerint nem a konkrét - már régebről ismert - javaslat a fontos, hanem az, hogy a "miniszterelnök a kétpártrendszerrel szemben kiállt a többpártrendszer mellett". A szabad demokraták elnöke szerint ezzel Gyurcsány "visszaküldte" az SZDSZ-hez azokat a szavazókat, akik az MSZP és az SZDSZ közös táborában vannak. "Ahhoz, hogy az MSZP hatalmon maradjon az SZDSZ-nek be kell kerülnie a parlamentbe" - mondta az MTI-nek. Horn Gábor, a párt ügyvivője a Kossuth Rádió Krónikájának nyilatkozva elvetette a javaslatot. "A kisebb pártok jelenlétét a parlamentben nem a kormányfőnek, hanem a parlamenti pártoknak kell megoldaniuk. A négy párt már egyeztet a kisebb parlamentről" - mondta.

Nem új a javaslat, csak eddig nem kapott figyelmet

A felszólalás után az Indexnek a miniszterelnök azt mondta, hogy az öt százalékos küszöb az érvényben maradna, ez azokat a pártokat érinthetné, amelyek az öt százalékot ugyan elérik, egyéni győzelmet azonban nem aratnak. Mint ismert 1998-ban ilyen párt volt a Magyar Igazság és Élet Pártja, szakértők szerint így a jelenleg parlamenten kívüli erőnek nem igen kedvezne a módosítás.

A javaslat egyébként nem új, mondta kérdésünkre Gyurcsány Ferenc, a párt azt már egy pártközi tárgyaláson felvetette, de az ötlet végül nem került reflektorfénybe. Gyurcsány egyébként német modellként emlegette a javaslatot, mert mint mondta, Németországban honosították meg ezt a lehetőséget.

Fiatal baloldaliak a Pál Utcai Fiúk ritmusában
Fiatal baloldaliak a Pál Utcai Fiúk ritmusában

A viták helye a parlament

Gyurcsány bírálta Orbán Viktor Fidesz-elnököt, amiért az Országgyűlésben nem hajlandó három és fél éve megszólalni. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: megérti, hogy Orbán Viktor szívesebben van sajátjai körében. "Ha a jó érzés, a pillanatnyi jó hangulat a fontos, akkor én is szívesebben járok közétek, mint a parlamenti ülésterembe. (...) De nem arról szól egy demokratikus politikus élete, hogy jól érezze magát övéi között. (...) egy demokratikus politikus számára a nemzet háza, az ország háza" - mondta, majd hozzátette: itt zajlanak azok a viták, amelyek által előre megy az ország.

Felszólalásában Hiller István szocialista pártelnök is bírálta a volt miniszterelnököt, amiért nem jár be a parlamentbe, vagy ha mégis nem szólal meg. "Az autószerelőnek a műhelyben, a tanárnak az iskolában, a képviselőnek a parlamentben kell helytállnia" - mondta a pártelnök. Hiller bejelentette azt is, hat hetes országjárásra indul a kormányfővel együtt, hogy elmondják mik az elképzeléseik, a jövőképük Magyarországról.

Az ezerfős hallgatóságnál egyébként szélkakast ábrázoló táblák voltak, amelyek a teljes pályás letámadás jegyében Orbán politikai irányváltásaira hívták fel saját maguk figyelmét.

Komássy Ákos a FIB elnöke pedig azt mondta, Orbán és Kövér politikájának a múzeumban lenne a helye. Például a terrorházában, mert azt úgyis úgy szeretik.

Gyurcsány is táncra perdült a Freshre

A Millenáris Parkban tartotta tagtoborzó kampányának nyitányát a Fiatal Baloldal vasárnap délután. A késő tollforgatónak már a bejutás sem ment egyszerűen, mivel ezúttal nyoma sem volt mágnes kapuknak, s amíg a köztársasági őrezred munkatársai meg nem érkeztek a későn érkezőket várakoztatták. Az Index munkatársának például negyed órába tellett a bejutás, egy fotós kollégának viszont szerencséje volt, mert ismerte az egyik parancsnok külsejű nyakkendős testőr.

A rendezvényen az előzetes tervek szerint többek között Gáspár Laci a TV2 Megasztár című műsorának egykori döntőse is énekelt volna, a csatorna azonban letiltotta az énekes szereplését, így a sztár fellépése helyett modernkori tánczenére jojózott két ismeretlen FIB-es. Az viszont a résztvevő ezer fiatal számára nem derült ki, hogy Gáspár Lacit letiltották, hiszen technikai okokkal magyarázták a megasztáros távol maradását.

Fellépett viszont a rendezvényen a Fresh nevű zenekar, amelynek dalára még a miniszterelnök is táncra perdült, de legalábbis felállt székéből, ütemre tapsolt és a lábával is lépekedett egy helyben, nagyjából szintén az ütemre. A lányzenekar egy másik dalára, a "táncra fel" refrénű nótára viszont Tóbiás József, egykori MSZP-s pártigazgató, Simon Gábor választmányi elnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter is táncot imitált. Az ismeretlen konferanszié egyébként minden szónokot valamilyen jelzővel ellátva vezette föl, Hiller Istvánt például, utalva Orbán szélkakasságára, szélvésznek, a kormányfőt pedig, aki reményeik szerint legyőzi Orbánt, Gyurcsány "balegyenes" Ferencnek konferálta fel.

A rendezvényen kiderült, hogy a Fiatal Baloldal tagtoborzó kampányt indítAkció, Kaland, Lendület szlogennel, amelynek egyik arca Mészáros Szabolcs lesz, aki a Való Világ című valóságshow révén vált ismertté.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.